Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is voedselallergie

Voedselallergie
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof, in dit geval op voeding(stoffen). Het lichaam voelt dat een bepaald voedingsstof schadelijk kan zijn en activeert een reactie van het immuunsysteem, waarbij histamine wordt geproduceerd om zichzelf te beschermen. Het lichaam onthoudt dit en wanneer dit voedsel het lichaam weer binnenkomt, wordt de histamine-respons gemakkelijker geactiveerd.

De diagnose van voedselallergieën kan problematisch zijn omdat niet-allergische voedselreacties, zoals voedselintoleranties, vaak worden verward met symptomen van voedselallergie. Intolerantie die is afgeleid van een immunologisch mechanisme wordt een voedselallergie genoemd en de niet-immunologische vorm wordt een voedselintolerantie genoemd. Voedselallergieën en -intoleranties zijn vaak met elkaar verbonden, maar er is een duidelijk verschil tussen de 2 aandoeningen.

Een voedselallergie komt voort uit een reactie van het allergeenspecifieke immunoglobuline E (IgE) dat in de bloedbaan wordt aangetroffen. Niet-IgE-gemedieerde voedselallergieën zijn ook mogelijk, dit gebeurt wanneer iemand wordt blootgesteld aan voedsel dat tekenen en symptomen van een allergie veroorzaakt, zoals allergische contactdermatitis. Een voedselintolerantie is een bijwerking van voedsel of voedselcomponenten, maar niet te wijten aan immunologische mechanismen.

Wie gevoelig is voor een bepaald voedingsmiddel en/of chemicaliën hebben een verhoogd gehalte van het meer algemene immunoglobuline G (IgG). De IgG-moleculen schijnen zich in een bepaald deel van het lichaam op te hopen en daar irritatie te veroorzaken.

Iemand kan bijvoorbeeld een immunologische reactie hebben op koemelk vanwege het eiwit van de melk, of men kan melk niet verdragen vanwege een onvermogen om de suikerlactose te verteren. Het onvermogen om lactose te verteren leidt tot overmatige vochtproductie in het maagdarmkanaal, wat resulteert in buikpijn en diarree. Deze aandoening wordt lactose-intolerantie genoemd omdat lactose geen allergeen is, aangezien de respons niet immuun is. Voedselintoleranties zijn niet-specifiek en de symptomen lijken vaak op veel voorkomende medisch onverklaarbare klachten, zoals spijsverteringsproblemen.

IgE-gemedieerde voedselallergieën zijn de meest voorkomende en gevaarlijke bijwerkingen van voedsel, ze zorgen ervoor dat het immuunsysteem abnormaal reageert bij blootstelling aan 1 of meer specifieke voedingsmiddelen. Onmiddellijke reacties op IgE-gemedieerde voedselallergieën worden veroorzaakt door een allergeenspecifiek immunoglobuline E-antilichaam dat in de bloedbaan ronddrijft.

Wanneer IgE goed werkt, identificeert het triggers die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam, zoals parasieten en vertelt het het lichaam om histamine af te geven . Histamine veroorzaakt allergische symptomen zoals netelroos, hoesten en piepende ademhaling. Soms reageert IgE op normale eiwitten die in voedingsmiddelen worden aangetroffen en wanneer het eiwit wordt opgenomen tijdens de spijsvertering en het in de bloedbaan terechtkomt, reageert het hele lichaam alsof het eiwit een bedreiging vormt. Dit is de reden waarom de symptomen van voedselallergie merkbaar zijn in de huid, het ademhalingssysteem, het spijsverteringsstelsel en de bloedsomloop.

De meest voorkomende voedselallergieën

  • Koemelk
  • Eieren
  • Soja
  • Tarwe
  • Pinda's
  • Noten
  • Vis
  • Schaaldieren

De volgende stoffen kunnen ook allergische reacties veroorzaken

  • Pesticiden
  • Schimmeldodende middelen
  • Onkruidverdelgers
  • Stof
  • Stuifmeel
  • Benzine- en dieseldampen
  • Schoonmaakmiddelen en nog vele andere chemische vervuilers
OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de synthese en afgifte van histamine, meer nog dan vitamine C. Samen hebben ze een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie OPC's/vitamine C werken weerstandsverhogend tegen allergieën, virussen en verminderen ontstekingen.
Mogelijke symptomen
Voedselallergie natuurlijk behandelen
OPC's (oligomere proanthocyanidines) bij bol.com
Vitamine C bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit