Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is serotonine

Serotonine, neurotransmitter
Serotonine (5-hydroxytryptamine of 5-HT) is een neurotransmitter, wat betekent dat het helpt om signalen van het ene hersengebied naar het andere te sturen. Als neurotransmitter regelt het de neurale activiteit en speelt het een rol bij een breed scala aan neuropsychologische processen.

Slechts 2 % van de serotonine in het lichaam wordt in de hersenen aangetroffen en 95 % wordt geproduceerd in het darmstelsel, waar de volgende acties worden gemoduleert:
  • Autocrien (reageren op signaalstoffen van de cel zelf)
  • Endocrien (afgeven van hormonale stoffen in het bloed)
  • Hormonaal (chemische stoffen die en via de bloedstroom bepaalde organen en weefsels aanzetten tot acties)
  • Paracrien (cellen die elkaar signalen geven)
In de hersenen werkt serotonine als een neurotransmitter, die chemische berichten of signalen naar de hersenen stuurt om de motorische functie, pijnperceptie en eetlust te reguleren. Het moduleert ook verschillende biologische processen, waaronder cardiovasculaire functie, energiebalans, spijsvertering en stemmingsregulatie.

Serotonine is een bijproduct van L-tryptofaan, een essentieel aminozuur dat bekend staat om zijn vermogen om de stemming op natuurlijke wijze te reguleren en hormonen in evenwicht te brengen. L-tryptofaan wordt in de hersenen omgezet in serotonine en helpt andere essentiële aminozuren beschikbaar te maken om de gemoedstoestand onder controle te houden en de productie van stresshormonen te verminderen. Maar 5-HTP (5-hydroxytryptofaan) is veel effectiever dan L-tryptofaan om de serotoninespiegel en melatoninespiegel te verhogen. Mocht er voorkeur zijn voor L-tryptofaan, dan is er een 10 x hogere dosis nodig dan 5-HTP.

Werking van neurotransmitters

  • Het beheersen van de seksuele drang tot het oproepen van verlangens
  • Het beïnvloeden van emoties en energieniveaus
  • Het beïnvloeden van het denkvermogen en het geheugen
Individuele neurotransmitters hebben een unieke werking, die soms tegenovergesteld is aan die van andere neurotransmitters. De werking die opgeroepen wordt, hangt af van de neurotransmitters die erbij betrokken is. We kunnen heel veel doen om de optimale neurotransmitter-spiegel te bereiken en het zenuwstelsel op topniveau te houden. In grote lijnen heeft dat alles te maken met de principes van een goede gezondheid (vooral eten en bewegen).

Serotonine versus dopamine

Het zijn allebei neurotransmitters die een rol spelen bij depressie.
  • Serotonine fungeert als stemmingsregulator en speelt een rol bij veel andere lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en slaap.
  • Dopamine is verbonden met wat het pleziercentrum in de hersenen wordt genoemd.
Het belangrijkste verschil is hoe de 2 neurotransmitters de stemming beïnvloeden. Dopamine komt vrij na plezierige ervaringen en het verandert de motivatie en interesse, terwijl serotonine de manier waarop emoties worden verwerkt beïnvloedt. Voor een optimale gezondheid moeten beide neurotransmitters in balans zijn.

Stress, zorgen, angsten en slapeloze nachten zorgen voor vermoeidheid en depressiviteit. Serotonine bestrijdt neerslachtigheid, angst en zorgt voor een veilig en tevreden gevoel.

Het effect van dopamine is direct, onmiddellijk en stimulerend, maar is echter niet altijd actief. In tegenstelling tot de stootsgewijze afgifte van dopamine, is de uitstoot van serotonine regelmatig, traag en ritmisch. Serotonine is zelfregulerend, het reguleert niet alleen de dopamine-spiegel, maar ook het eigen niveau en stoot wat meer of wat minder uit naar gelang dat nodig is. Ook al werkt serotonine vaak tegengesteld aan dopamine, het is ook nodig voor een actief seksleven. Net als dopamine zorgt serotonine ervoor dat we ons goed voelen, maar op een andere manier.

De werking van serotonine kan in 4 verschillende begrippen worden gevangen: serotonine is kalmerend, slaapverwekkend en zorgt voor een beschut en zeker gevoel. Serotonine tempert normaal gesproken de agressieve seksuele aandrang en elke seksuele buitensporigheid die door dopamine wordt opgewekt. Serotonine is echter een ingewikkelde neurotransmitter, heeft verschillende receptoren, waarvan sommige seks temperen en andere, onder bepaalde chemische omstandigheden, de seksuele activiteit juist direct prikkelen.

Functie van serotonine

  • Speelt een cruciale rol in het beheersen van negatieve emoties en het wegnemen van stress en angst die de seksuele prikkeling kunnen beïnvloeden.
  • Bevordert seksuele gevoeligheid.
  • Zorgt voor optimisme en andere positieve gemoedstoestanden die bijdragen tot warmte en intimiteit.
  • Gaat neerslachtigheid tegen.
  • Helpt voortijdige ejaculatie te voorkomen, door het orgasme uit te stellen.
  • Bevordert het selectief kiezen van een sekspartner en maakt impulsieve seksuele prikkeling onbelangrijk.
  • Over het algemeen zal weinig serotonine de seksualiteit tegengesteld beïnvloeden, voornamelijk door het stimuleren van negatieve gevoelens.Er is één positief effect: uitzonderlijk weinig serotonine vergroot de seksuele gevoeligheid. Zowel mannen als vrouwen met een lage serotonine-spiegel bereiken sneller een orgasme.
  • Een verminderde serotonine-spiegel kan asociaal gedrag veroorzaken. Door serotonine kan men onder andere boosheid en agressie onder controle houden.
  • Weinig serotonine maakt het moeilijk om emotionele remmingen op te leggen.
  • Gebrek aan serotonine kan ertoe leiden dat men zich nooit verzadigd voelt, waardoor we ons kunnen overeten.
Een lage serotoninespiegel vergroot de eetlust en doet ons snakken naar dingen die de serotoninespiegel kunnen verhogen, zoals suiker, alcohol, zetmeelrijk voedsel.

Verlangen naar suiker en toenemend gewicht zal vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen, omdat oestrogenen invloed hebben op de serotonine-spiegel. Een dalende oestrogenenspiegel zou een verlaagde serotoninespiegel kunnen veroorzaken, waardoor de eetlust en de drang naar suiker en koolhydraten aangewakkerd worden.

Serotonine is samen met het aminozuur tryptofaan, een uitgangsstof van melatonine, een hormoon dat de interne klok van het lichaam regelt en invloed uitoefent op het slaappatroon. Een lage serotonine-spiegel kan het inslapen bemoeilijken zo niet onmogelijk maken. Door uitzonderlijke gewichtstoename wordt de serotoninespiegel verhoogd. Onnodig te zeggen dat er gezondere manieren zijn om de serotonine te verhogen.

Doen wat je prettig vind, dat alleen al doet de serotoninespiegel stijgen.

Serotonine houdt verband met insuline, een hormoon dat het lichaam helpt suiker te verbruiken. Diabetes is een aandoening waarbij er onvoldoende insuline is of waarbij het lichaam die niet juist gebruikt, waardoor gewichtstoename kan ontstaan. Dat op zijn beurt doet de serotonine-spiegel stijgen. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel, omdat zwaarlijvigheid op zich de serotonine-spiegel verhoogt, soms zo ver dat er lusteloosheid ontstaat.
SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft invloed op processen die aan de basis liggen van depressieve stoornissen. SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en norepinefrinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten.
Mogelijke symptomen te weinig serotonine
Mogelijke symptomen te veel serotonine
Serotoninespiegel natuurlijk normaliseren
SAMe bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit