Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht teunisbloem

Teunisbloem, Oenothera biennis, nachtbloem, ezelskruid, gele wederik patrijskruid, evening primrose
Teunisbloem, Oenothera biennis, nachtbloem, ezelskruid, gele wederik, patrijskruid, evening primrose

Geneeskracht van teunisbloem

De zaden van teunisbloem zijn rijk aan gamma-linoleenzuur (GLA). GLA is een onverzadigd omega-6 vetzuur, dat nauwelijks in de voeding voorkomt en is een voorloper van arachidonzuren, die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling van de lichaamseigen ontstekingsstoffen. Hieruit ontstaat prostagladinen, deze werkt ontstekingsremmend en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.

GLA remt onnodige samenklontering van bloedplaatjes, helpt atherosclerose tegen te gaan, houdt gewrichten, botten en huid in goede conditie, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus, is goed voor zenuwweefsel, bevordert een normale celdeling, is gunstig voor de geestelijke balans en draagt bij aan een normale bloeddruk en een gezonde cholesterolspiegel.

De wortel van de teunisbloem is zoet en sappig, kan rauw en gekookt gegeten worden. De gele zoete bloemen kunnen dienen als garnering en de kleine zaadjes zijn zeer voedzaam door het hoge gehalte aan gamma-linoleenzuur.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van teunisbloem

Teunisbloemolie verhoogt de weerbaarheid van de huid, stimuleert celvernieuwing en beschermt tegen UV-straling. Teunisbloemolie dringt zeer goed in de huid, vitaliseert, verzacht, bindt het vochtgehalte in de huid en heeft een hoge antirimpelwerking. Teunisbloem herstelt de huid en bevordert de nagel- en haarstructuur.

Teunisbloemolie werkt bloedverdunnend, vermindert de plaatjesaggregatie en bloedklonters, bloeddrukverlagend bij verhoogde waarden en vaatverwijdend. Teunisbloemolie kan aderverkalking (atherosclerose) en hart- en vaatziekten (trombose, embolie, infarct) voorkomen.
Teunisbloemolie bevat het heilzame gamma-linoleenzuur (GLA) dat betrokken is bij het reguleren van ontstekingen. De algemene toestand van de huid kan positief beïnvloed worden door teunisbloemolie.

Waarvoor kan teunisbloem gebruikt worden

Dosering van teunisbloem

Dosering is afhankelijk van persoon tot persoon

Volwassenen

  • 500 tot 6000 mg verdeelt over de dag

Kinderen

  • 500 tot 4000 gram verdeelt over de dag
Teunisbloemolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van teunisbloem

  • Soms doet zich misselijkheid, spijsverteringsklachten, huiduitslag en hoofdpijn voor, maar zelden allergische reacties.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit