Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht papaja

Papaja, Carica papaya, meloenboom, papaya
Papaja, Carica papaya, meloenboom, papaya

Geneeskracht van papaja

De onrijpe vruchten en bladeren van de papaja (papaya) bevatten de inhoudsstof papaïne (papaja enzymen), dat in staat is grote eiwitten in kleinere peptiden en aminozuren te splitsen. Bromelaïne uit ananas heeft een soort gelijke werking, samen werken bromelaïne en papaïne synergetisch.

Daarnaast bevat papaja de inhoudsstof carpain, dat instaat lijkt te zijn om bepaalde parasieten te doden.

Papaja's zijn bijzonder interessante vruchten, omdat de bomen ofwel mannelijk, vrouwelijk of hermafrodiet (tegelijk vrouwelijke en mannelijke kenmerken) kunnen zijn. Alleen de hermafrodiete boom produceert de papajafruit, terwijl de andere twee soorten bomen, bladeren en zaden produceren, maar niet de eetbare vrucht.

In de vleesindustrie gebruikt men papaïne om taai vlees mals te maken. Vooral de smakelijke vrucht wordt culinair gebruikt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van papaja

Papaïne kan de opname van eiwitten bevorderen en zo helpen om bepaalde spijsverteringsproblemen te verhelpen. Papaïne is vergelijkbaar met enzymen die in de alvleesklier worden aangemaakt, die nuttig kunnen zijn als men bepaalde vleessoorten moeilijk kan verteren door te weinig maagzuur.

Papaja bevat een hoog gehalte aan vezels, dat volume kan toevoegen aan de ontlasting in de darmen en hierdoor constipatie kan verhelpen.
Papaja (papaya) enzymen kunnen het spijsverteringsproces sterk verbeteren.

Waarvoor kan papaja gebruikt worden

Dosering van papaja

  • De juiste dosis voor papaja is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor papaja vast te stellen.
Papaja bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van papaja

  • Te vermijden bij allergie op chymotrypsine (een enzym dat eiwitten afbreekt tot peptiden)
  • Overdreven gebruik te vermijden gedurende de zwangerschap, vanwege een baarmoederstimulerend effect van de vrucht en de latex.
  • Bij mensen met een gestoorde bloedstolling alleen onder controle van een deskundige (kans op verhoogde bloedingsneiging).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit