Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is noradrenaline

Noradrenaline
Noradrenaline (norepinefrine of levarterenol) is een neurotransmitter dat behoort de catecholamines (chemische verbindingen). Catecholamines worden in het bloed afgegeven als reactie op zowel fysieke als emotionele stress. Noradrenaline wordt gesynthetiseerd uit dopamine en afgegeven vanuit het bijniermerg in de hersenen. Noradrenaline werkt als een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en het sympathische zenuwstelsel, waar noradrenaline wordt afgescheiden bij prikkeling van noradrenerg neuronen.

Als neurotransmitter stuurt noradrenaline signalen tussen de zenuwcellen. Het werkt door alfa 1 receptoren (zitten voornamelijk in de bloedsomloop met uitzondering van het hart en de hersenen) te activeren die de slagaders vernauwen en de bloeddruk verhogen, zodat de bloedstroom terugkeert naar het hart.

Noradrenaline werkt ook als een stresshormoon en wordt veel gebruikt als een vasoactief (samentrekking of verwijding van de bloedvaten) middel dat de bloedvaten vernauwt en de bloeddruk verhoogt. Noradrenaline is verantwoordelijk voor het verhogen van de hartslag en bloeddruk tijdens de natuurlijke vecht- of vluchtreactie van het lichaam.

Wanneer de hersenen worden geactiveerd door een stressvolle situatie, fysiek of emotioneel, wordt het hormoon in het bloed afgegeven. Noradrenaline verhoogt de hartslag, stimuleert de bloedstroom naar de spieren en bevordert de afgifte van glucose in het bloed.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van noradrenaline

Noradrenaline is een perifere vasoconstrictor, wat betekent dat het de bloedvaten kan verkleinen en de bloeddruk kan verhogen.

Noradrenaline verhoogt de alertheid, opwinding en verbetert ook de stemming. Noradrenaline als dopamine hebben het vermogen om het concentreratievermogen te verhogen.

Storingen in de noradrenaline-, dopamine- en serotoninespiegels in het centrale zenuwstelsel, zijn betrokken bij onderliggende pathofysiologie van depressie. Noradrenaline speelt een bepalende rol bij het reguleren van cognitieve functies, motivatie en intellect.

Wat is het verschil tussen adrenaline en noradrenaline

Beide zijn zowel neurotransmitters als hormonen die worden geproduceerd tijdens de vecht en/of vluchtreactie en beide hebben belangrijke medische of therapeutische toepassingen. Adrenaline (epinefrine) staat bekend om het vermogen om anafylaxie (ernstige en mogelijk zelfs fatale allergische reactie) te behandelen en het wordt ook gebruikt bij hartstilstand en ernstige astma-aanvallen.

Adrenaline kan het leven redden van iemand met een ernstige allergische reactie door de luchtwegen te openen zodat de persoon kan ademen. Het kan het hart ook herstarten tijdens een hartstilstand, wanneer het niet meer pompt.

Noradrenaline heeft invloed op de bloedvaten en werkt als een vasoconstrictor die werkt om de bloeddruk te verhogen, terwijl adrenaline direct invloed heeft op de functie van hethart.
Zowel noradrenaline wordt aangemaakt uit de aminozuren L-tyrosine, in de aanwezigheid van voldoende zuurstof, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine C, foliumzuur, ijzer en koper. Een andere manier om de noradrenalinespiegels te verhogen, is door dopamine te verhogen, een voorloper van de belangrijke neurotransmitter.
Mogelijke symptomen te weinig noradrenaline
Mogelijke symptomen teveel noradrenaline
Mogelijke oorzaken onevenwichtige noradrenalinespiegel
Noradrenalinespiegel natuurlijk normaliseren
L-tyrosine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit