Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is netvliesdegeneratie

Netvliesdegeneratie (maculadegeneratie)
Het netvlies is de bekleding van zenuwen aan de achterkant van de ogen die reageren op detectie van licht. Zenuwen en cellen waaruit het netvlies opgebouwd is, helpen het licht uit de omgeving te interpreteren door lichtgolflengten te reflecteren en deze in scherpe, gefocuste beelden te veranderen. Het specifieke gebied van het netvlies dat is beschadigd door maculaire degeneratie, wordt de macula genoemd.

De macula of gele vlek in het oog is slechts enkele millimeters groot en bevindt zich in het centrum van het netvlies, net boven de oogzenuw. Ondanks de kleine afmetingen is de macula verantwoordelijk voor het vormen van het centrale zicht, of de beelden die je ziet als je recht vooruit kijkt.

Bij netvliesdegeneratie (maculadegeneratie) sterft de macula geleidelijk aan af in één oog of beide ogen. Men gaat wazig zien en er ontwikkelt zich een blinde vlek in het centrum van het gezichtsveld, het zicht langs de randen, rondom het centrale zicht blijft echter intact. Naarmate de ziekte voortschrijdt, kunnen de beelden gaan vervormen, vergroten, vertroebelen, donkerder en/of gevlekt worden.

Bijna 90 % van de mensen met macula degeneratie heeft droge maculadegeneratie, waarbij de lichtgevoelige cellen in de macula langzaam afsterven en er gele vetafzettingen (drusen) op de macula verschijnen. Droge macula is de minst ernstige vorm en verergert slechts langzaam en komt soms tot stilstand. Men merkt wellicht niet eens dat men minder goed ziet, zeker als 1 oog is aangetast en het goede oog het compenseert.

Bij natte maculadegeneratie groeien er fijne bloedvaatjes onder het netvlies, die gaan lekken en de macula beschadigen. Natte maculadegeneratie ontwikkelt zich sneller dan droge en veroorzaakt ernstige slechtziendheid, zij het niet tot volledige blindheid. Ongeveer 15 % van de mensen met droge maculadegeneratie krijgt later natte maculadegeneratie.

In zeldzame gevallen kan maculadegeneratie bij jonge mensen ontstaan door een genetische afwijking of de bijwerking van medicatie. De aandoening hangt echter meestal samen met ouder worden. Maculadegeneratie komt vaker voor bij vrouwen met lichte ogen. Andere risicofactoren zijn blootstelling aan rook, direct zonlicht en aandoeningen als hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en zwaarlijvigheid
Luteïne is een krachtig antioxidant dat wordt aangetroffen als kleurstof in het menselijk oog (macula en retina). Luteïne heeft een ontstekingsremmende werking (leidt tot afname van de ontstekingsmarker sC5b-9 in het bloedplasma), heeft een beschermende effect bij maculadegeneratie.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Netvliesdegeneratie natuurlijk behandelen
Luteine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit