Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is menopauze

Menopauze

3 fases van de menopauze

  • Perimenopauze (voor de overgang)
  • Menopauze (tijdens de overgang)
  • Postmenopauze (na de overgang)
In tegenstelling tot wat velen denken, duurt de menopauze niet eeuwig en raakt het lichaam gewend aan de nieuwe veranderingen. Hoe lang het duurt, hangt af van persoon tot persoon en van de algehele gezondheidstoestand.

De menopauze is het permanente einde van de menstruatiecyclus van een vrouw en daarmee haar vruchtbaarheidjaren. Technisch gezien wordt aangenomen dat de menopauze begint een jaar na de laatste menstruatie. Dit betekent dat 12 maanden na de allerlaatste menstruatie, men officieel in de menopauze is en waarschijnlijk al enkele veelvoorkomende symptomen van de menopauze begint te ervaren. Deze tijdsperiode betekent het einde van de reproductieve ovariële (eierstokken) werking en een overgang met verschillende hormonale veranderingen.

De menopauze gaat gepaard met allerlei psychische factoren, zoals angst niet langer aantrekkelijk te zijn, onzekerheid over het verdere levensdoel, verdriet omdat de vruchtbare fase voorbij is. Deze emoties spelen soms een grotere rol dan het lichamelijke ongemak, dat door de plotselinge veranderingen in het hormonale evenwicht wordt veroorzaakt.

Bij sommige vrouwen stopt de menstruatie plotseling en voorgoed, maar bij de meeste vrouwen begint de menopauze met een onregelmatige menstruatiecyclus. Vaak neemt de intensiteit van de bloedingen af en worden de tussenpozen groter. De bloedingen kunnen vaker optreden of na een vrij regelmatige periode weer enige tijd uitblijven.

Tijdens de menopauze stopt de productie van eicellen, maar vermindert ook de productie van oestrogeen. In de vetlagen onder de huid, wordt nog wat oestrogeen aangemaakt, zodat zwaardere vrouwen minder gevolgen ondervinden van de overgang.
Isoflavonen (fyto-oestrogenen) uit rode klaver kunnen omgezet worden in natuurlijke oestrogenen, die zich kunnen binden aan oestrogeenreceptoren. Daardoor kan rode klaver de botresorptie (onttrekking van calcium uit het botweefsel ) onderdrukken, de botvorming stimuleren bij vrouwen in de menopauze en het stimuleren van onderontwikkelde borsten (te kleine borsten) en de borsten vooral verstevigen.
Mogelijke symptomen
Menopauze natuurlijk behandelen
Rode klaver bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit