Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is levercirrose

Levercirrose, blijvende aantasting van het leverweefsel,  verschrompeling van de lever
Levercirrose is een aandoening waarbij levercellen geleidelijk worden vervangen door littekenweefsel. Levercirrose is een onomkeerbare aandoening en wordt gekenmerkt door verharding van het weefsel dat de lever vormt.

Ter compensatie gaan de resterende gezonde levercellen zich chaotisch vermeerderen en vormen kleine bolvormige structuren (knobbeltjes en deuken), deze blokkeren de bloedcirculatie in de lever. Als gevolg hiervan veroorzaakt het een disfunctie die essentiële processen beïnvloedt, zoals: bloedstroom, eliminatie van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam, hormoonspiegels en vertering van bepaalde essentiële voedingsstoffen.

Cirrose is een aandoening waarbij de lever langzaam achteruitgaat. Wanneer deze verergert, kan er leverfalen en vervolgens leverkanker ontstaan. Op dit punt kan de aandoening fataal zijn en is transplantatie meestal de enige optie. Maar het veranderen van levensstijl kan de achteruitgang van de lever helpen stoppen en zelfs cirrose tot op zekere hoogte omkeren.
L-glutathion is veelvuldig aanwezig in de lever, een lage glutathionspiegel leidt tot een verminderde leverfunctie. Doordat L-glutathion zich in de lever bindt aan vetoplosbare toxines zoals zware metalen, oplosmiddelen en sommige pesticiden, worden deze wateroplosbaar gemaakt, zodat ze met de urine kunnen worden uitgescheiden. Wanneer dit niet zou gebeuren, hoopt de toxiciteit op en treedt ernstige hypoxie op (zuurstoftekort) in de levercellen. Als deze toestand van zuurstoftekort langer aanhoudt kan dat de conditie van de lever ernstig verzwakken. Bij levercirrose of leverschade door alcoholgebruik is de concentratie L-glutathion in plasma en erytrocyten abnormaal laag en is de aanwezige L-glutathion vrijwel uitsluitend in geoxideerde vorm aanwezig. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen de hoeveelheid L-glutathion in de lever drastisch verlagen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Levercirrose natuurlijk behandelen
L-glutathion bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit