Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is lactose-intolerantie

lactose-intolerantie
lactose-intolerantie of lactase-defficiëntie (gebrek aan het enzym lactase) is het onvermogen om melksuiker te verteren. Om deze suiker goed te kunnen verteren, moet de dunne darm voldoende hoeveelheden van het enzym lactase produceren. Lactase is betrokken bij de splitsing van lactose tot 2 eenvoudige suikers, galactose en glucose.

Normaal hebben alle baby's en jonge kinderen lactase enzymen. Als er niet voldoende lactase aanwezig is, komt de onverteerde lactose in de dikke darm terecht en begint te gisten waarbij zuren en gassen ontstaan. Lactase wordt in de eerste 2 levensjaren in grote hoeveelheden geproduceerd, voornamelijk om de moedermelk te kunnen verteren en daarna neemt de productie geleidelijk af. Vandaar dat deze aandoening bij velen geleidelijk aan ontstaat, zonder het te beseffen.

Wie geen melk kan verteren worden lactose-intolerant of lactose-deficiënt genoemd, terwijl volwassenen die de lactase enzymen behouden en dus melk kunnen blijven verteren, lactase persistent worden genoemd. Als lactose-intolerantie de oorzaak is, wordt er een lactosevrij dieet aanbevolen, maar men kan ook eerst probiotica proberen.

Lactose is te vinden in

  • Melk
  • Melkwei (is vloeistof dat bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van melk na toevoeging van stremsel)
  • Wrongel (gestremde en uitgelekte melk, van wrongel wordt kaas gemaakt)
  • Melkpoeder
  • Alle bijproducten waarvan melk een ingrediënt is
Het is belangrijk op te merken dat niet alle zuivelproducten deze onaangename symptomen van lactose-intolerantie veroorzaken. In yoghurt of kefir zitten levende actieve culturen en zorgen dat men geen symptomen krijgt van lactose-intolerantie, omdat de actieve culturen helpen lactose af te breken voordat men de yoghurt consumeert. Hoe langer het voedsel wordt gefermenteerd, hoe minder lactose er zal zijn, omdat de gezonde probiotica overleven door de lactosesuiker te eten.
Wanneer men weinig of geen lactase-enzymen aanmaakt in de wand van de dunne darm, zal lactose niet verteren en kunnen er spijsverteringsproblemen optreden. Lactase-enzympillen innemen vlak voor elke maaltijd dat lactose bevat, helpen om lactose te verteren. Na inname blijven lactase-enzymen ongeveer 45 minuten werkzaam in de darmen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Lactose-intolerantie natuurlijk behandelen
Lactase-enzymen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit