Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is koortslip

Koortslip, koortsblaasjes, koortsuitslag, herpes-simplexvirus (HSV type 1)
Koortslip of koortsuitslag (herpes labialis) is een infecties met pijnlijke blaasjes, die worden veroorzaakt door het herpes-simplexvirus dat in het vocht van de koortsblaasjes zit en worden meestal gezien aan de buitenkant van de mond, lippen, wangen, neus en vingers. Maar kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Koortslip is besmettelijk en vindt plaats via direct contact (zoenen, knuffelen), via de handen of gebruiksvoorwerpen. Deze infectie geeft meestal weinig tot geen klachten. In minder dan 1 % van de gevallen treedt een pijnlijke ontsteking op van de mond, de tong of het tandvlees.

Het herpes-simplexvirus zit levenslang in de zenuwcellen van het lichaam. Het kan op latere leeftijd, meestal na de puberteit, terugkeren in de vorm van een koortslip. Een aantal factoren kan een bijkomende infectie in gang zetten. Zoals vermoeidheid, menstruatie, zwangerschap of infectie van de luchtwegen. Maar het kan ook komen door sterke emoties, allergie of blootstelling aan zonlicht/ultraviolette straling.
L-lysine is een essentieel aminozuur, kan niet door het lichaam worden aangemaakt en moet dus met de voeding binnenkomen. L-lysine vervult vele functies in het lichaam, maar de meest in het oog springende werking van L-lysine is de werking tegen herpes-infecties.
Mogelijke symptomen
Koortslip natuurlijk behandelen
L-lysine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit