Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht kava kava

Piper methysticum, kava kava, kawa kawa
Kava kava, Piper methysticum, kawa kawa

Geneeskracht van kava kava

De volwassen wortelstokken (geoogst na 3 jaar) van kava kava bevatten de inhoudsstoffen kava pyronen en kava lactones, die diverse neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden.

Kava werkt uitstekend bij geestelijke aandoeningen en verandert de hersenstromen zonder daarbij het concentratievermogen of het langetermijngeheugen te beïnvloeden.

Kava wordt ook geconsumeerd als een drankje bij ceremonies om ontspanning te bevorderen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kava kava

Kava kava heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfagolven in de hersenen zorgen voor een betere concentratie, maar met een ontspannen gevoel zonder slaperig of suf te maken of het reactievermogen te verminderen, helpt bij matige depressie, vergroot het persoonlijk geluk en vermindert angst bij alledaagse activiteiten.

Kava kava heeft in een lage dosis een andere werking dan in een hoge dosis. In een lage dosis wordt het waarnemingsvermogen verscherpt, men is alerter en het geheugen, spraakvermogen en het reactievermogen worden aangescherpt. Deze medicinale werkzaamheden worden in de fytotherapie aangewend om kava voor te schrijven bij geheugenzwakte.
Kava kava heeft neurobiologische activiteiten, voornamelijk door de modulatie van gamma-aminoboterzuur (GABA) receptoren. GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het lichaam en helpt bij angst, stress, onrust en depressie. Kava werkt goed tegen angstgevoelens en doet het net zo goed als de farmaceutische middelen, maar dan zonder vervelende bijwerkingen die deze middelen hebben zoals slaap-, geheugen- en concentratiestoornissen.

Waarvoor kan kava gebruikt worden

  • Angst
  • Chronisch vermoeidheidsyndroom
  • Depressie
  • Geheugenproblemen (vergeetachtigheid)
  • Hyperventilatie
  • Nervositeit
  • Stress
  • Vermoeidheid

Dosering van kava

  • Droogextract gestandaardiseerd op ongeveer 30 % kavalactonen: tot 500 mg per dag bij angsten en zenuwachtigheid. Voor een betere slaap 200 tot 300 mg voor het slapengaan.
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van kava

  • Niet geven aan personen met leveraandoeningen of met obstructie van de galwegen. Niet geven aan personen met een overbelaste lever door overmatig alcohol- of medicijnengebruik. Niet geven aan personen die een duidelijke deficiëntie hebben in de eerste fase-detoxificatie in de lever. Niet geven bij nierstoornissen. Niet aan kinderen onder de 2 jaar geven. Niet aan zwangere en zogende vrouwen geven. Niet geven aan Parkinson-patiënten. Niet geven bij endogene depressie.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit