Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht kalmoes

Kalmoes, Acorus calamus, maagwortel, zwanebrood, kaukalis, welriekende lis, sweet-flag
Acorus calamus, maagwortel, zwanebrood, kaukalis, welriekende lis, sweet-flag

Geneeskracht van kalmoes

Kalmoes (Acorus calamus) bevat inhoudsstoffen in de wortelstok, met spierontspannende, kalmerende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.

In voedingsmiddelen wordt kalmoes als specerij gebruikt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kalmoes

Kalmoes werkt eetlustopwekkend, bevordert de speekselafscheiding, versterkt de maag, bevordert de maagsapafscheiding, bevordert de spijsvertering, bevordert de afscheiding van pancreassappen en darmsappen.
Kalmoes wordt vanwege het β-asaron-gehalte ongeschikt geacht voor menselijke consumptie. Ondanks de veiligheidsproblemen wordt kalmoes gebruikt bij spijsverteringproblemen. Kalmoes bevordert de eetlust, stimuleert het verteringsproces, bevordert de vorming van maagsappen en stimuleert de speekselafscheiding.

Waarvoor kan kalmoes gebruikt worden

Dosering van kalmoes

  • De juiste dosis voor kalmoes is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor kalmoes vast te stellen.
Kalmoes bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van kalmoes

  • Zolang men gebruik maakt van tincturen, afkooksels, infusen of poeders van kalmoes, is er bij de aangegeven doses geen toxiciteit te verwachten.
  • Te hoge doses kan braken veroorzaken.
  • Bij de etherische olie moet rekening gehouden worden met beta-asaron. Het beta-asaron uit kalmoesolie wordt nog onderzocht en is potentieel cancerogeen, mutageen en DNA-beschadigend in hoge dosis. Daarom is de etherische olie van de polyploïde variëteiten van kalmoeswortel die beta-arason bevatten (de Europese kalmoes, de Indische kalmoes) helemaal niet geschikt voor inwendig gebruik. Er wordt aangeraden zoveel mogelijk de Noordamerikaanse diploïde variëteit te gebruiken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit