Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht isoflavonen

Isoflavonen, fytohormonen, fyto-oestrogenen, planthormonen

Geneeskracht van isoflavonen

Isoflavonen behoren tot de fytochemicaliën, plantaardige stoffen die geen voedingswaarde bezitten maar toch gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten. De beste en gemakkelijkste manier om isoflavonen in te nemen is het nuttigen van sojaproducten. De sojaboon (Glycine max) bevat een hoog gehalte aan isoflavonen, vooral daïdzeïne en genisteïne, maar bevat tevens andere gunstige bestanddelen, zoals eiwitten, mineralen, vitaminen, vezels en zijn natuurlijke antioxidanten. De hoogste gehaltes aan isoflavonen worden gevonden in geroosterde sojabonen en tempeh.

Isoflavonen zijn vrij stabiel, tijdens normale kookprocessen worden de isoflavonen niet afgebroken. De meeste gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan soja zijn te danken aan isoflavonen.

Een andere bekende bron van isoflavonen is rode klaver, in tegenstelling tot sojabonen wordt rode klaver niet of zelden als voedsel gegeten maar de isoflavonen kunnen eruit worden geïsoleerd.

Isoflavonen en vrouwen

  • Isoflavonen hebben een gunstige invloed op de gezondheid van vrouwen, vooral tijdens de menopauze. Maar ook voor de menopauze en zelfs voor en tijdens de vruchtbare jaren hebben isoflavonen positieve gevolgen. Consumptie van isoflavonen tijdens de pubertijd, schijnt later in het leven tegen borstkanker te beschermen.
  • Isoflavonen kunnen de lengte van de menstruele cyclus verlengen en steroïde hormoonniveaus matigen.
  • De niveaus van steroidale hormonen en menstruele cyclusduur zijn bekende risicofactoren voor borstkanker. Een verlengde menstruele cyclus is voordelig omdat dit als resultaat heeft dat de borstcellen minder lang aan hogere oestrogeenniveaus worden blootgesteld.
  • Tijdens de menopauze zal het niveau van oestrogeengehaltes verminderen en worden algemene symptomen zoals opvliegers, slapeloosheid, zweten, stemmingsschommelingen, vaginale droogte en hoofdpijnen veroorzaakt.

Isoflavonen en mannen

  • Op een latere leeftijd is de gezondheid van mannen mede afhankelijk van de gezondheid van de prostaat. Na longkanker heeft prostaatkanker de hoogste mortaliteit bij mannen.
  • Het blijkt dat de isoflavonen een positief effect hebben op de ontwikkeling van kankers bij mannen die in verband staan met de mannelijke hormonenspiegels. Prostaatkanker is verbonden met het gehalte van testosteron en wordt vaak behandeld door het niveau van testosteron te verminderen.
  • Het mannelijke hormoon, testosteron is nodig voor de ontwikkeling van typische mannelijke kenmerken maar als een man prostaatkanker ontwikkelt, zal testosteron het ziekteproces versnellen.
  • Isoflavonen kunnen de celdeling van de prostaatcellen remmen. De isoflavonen doen ook dienst als antioxidant die cellen tegen oxiderende stoffen of vrije radicalen beschermt.
  • Isoflavonen blijken een beschermende invloed te hebben bij het voorkomen van hormoonafhankelijke kankers zoals borstkanker. Isoflavonen hebben een gelijkaardige structuur als die van de het vrouwelijke oestrogeen en zijn in staat om zich op oestrogeenreceptoren van cellen te fixeren die agonistisch en/of anti-agonistisch werken. Isoflavonen kunnen de werking van oestrogenen verzwakken door te binden op de oestrogeen receptorplaatsen. Sommige risico's verbonden met een hoog oestrogeen gehalte kunnen op deze manier worden verminderd. Anderzijds kunnen isoflavonen de werking van oestrogenen versterken, als tijdens de menopauze het gehalte van oestrogeen daalt, compenseren de isoflavonen dit door zich aan de oestrogeen receptorplaatsen te binden en een zwakke oestrogene werking uit te voeren, met als resultaat een verlichting van de menopauze symptomen.

Planten die isoflavonen bevatten

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van isoflavonen

Isoflavonen kunnen opvliegers tijdens de menopauze verminderen en de botdichtheid van oudere vrouwen op peil houden. Vele klachten van de menopauze en postmenopauze verminderen als men isoflavonen inschakelt in het dieet.

Isoflavonen schijnen de risico's op hart- en vaatziektes via verschillende mechanismen te kunnen verminderen.De isoflavonen remmen de aderverkalking waardoor de kans op een hartaanval verkleint. Soja blijkt efficiënt te zijn om het cholesterolprofiel te verbeteren.

Isoflavonen kunnen het risico op de vorming van prostaatkanker verkleinen.

Isoflavonen verbeteren de botdichtheid en helpen om osteoporose te voorkomen.
Isoflavonen, zijn bioflavonoïden die kunnen interageren met verschillende hormonen zoals oestrogeen. Isoflavonen kunnen de klachten tijdens de menopauze verlichten en het risico op gezondheidsproblemen zoals botontkalking verminderen.

Waarvoor kunnen isoflavonen gebruikt worden

  • Hart- en vaatziekten
  • Menopauze
  • Osteoporose
  • Prostaat

Dosering van isoflavonen

Menopauze

  • Tussen de 35 tot 150 milligram per dag

Bijwerkingen en waarschuwingen isoflavonen

  • Vaginale bloedingen na de overgang
  • Leverontsteking
  • Bepaalde mensen kunnen allergisch zijn voor soja
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit