Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn galstenen

Galstenen, galaanval, galkolieken
Galstenen zijn gekleurde steentjes, die uit vloeibare gal uitkristalliseren. Ze bevinden zich in de galblaas of galgangen, die de gal van de lever naar de galblaas voeren. Gal wordt in de lever geproduceerd, opgeslagen in de galblaas en in fracties naar de twaalfvingerige darm afgevoerd.

Bij een galaanval (galkoliek) raakt een steentje bekneld in een galgang. Een galaanval treedt plotseling op en kan soms even plotseling weer verdwijnen. Na de aanval is de huid soms geelgekleurd. Bij een ontstoken galblaas treden er klachten op zoals koorts, pijn in de bovenbuik en rechts onder de ribben. Soms blokkeert een galsteentje de afvoergang van de alvleesklier, die dan eveneens kan ontsteken.

Een galsteen is slechts één van de oorzaken van acute, heftige buikpijn. Als de pijn langer dan 4 uur aanhoudt, dient u een deskundige te raadplegen.

Bij een galaanval of galsteenkoliek raakt een galsteen beklemd in de afvoerbuis van de galblaas. Dit gaat gepaard met misselijkheid, braken en hevige pijn in de maag- en galblaasstreek, die rechtsom naar de rug uitstraalt. De pijn wordt veroorzaakt door een kramptoestand van de galblaas en de grote galwegen als reactie op de aanwezigheid van een beklemde galsteen. Soms stroomt gal via de slokdarm terug naar de mond en wordt dan voor brandend maagzuur aangezien.

Galstenen kunnen qua grootte sterk variëren, sommige zijn klein en zacht (bijna zoals zand of slib), maar galstenen kunnen ook uitzetten tot bijna de hele grootte van de galblaas. In vergelijking met nierstenen zijn galstenen meestal zachter omdat ze zijn gemaakt van voornamelijk cholesterol, dat niet solide is.

80% van de galstenen zijn gemengde of cholesterolstenen. De hoofdbestanddelen van gal zijn galzouten, bilirubine en cholesterol. Galstenen ontstaan wanneer de verhouding tussen deze bestanddelen uit balans is. Cholesterol is onoplosbaar in water, maar wordt normaal gesproken vloeibaar gehouden door de oplossende werking van galzouten. Als er een hoeveelheid cholesterol in de gal ontstaat die de oplossende kracht van galzouten te boven gaat, kristalliseert de cholesterol en ontstaan er cholesterolstenen.

Veroudering, anticonceptiepil en zwaarlijvigheid vergroten de kans op galstenen. Ook verslechterde samentrekking en lediging van de galblaas (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap) kan de vorming van cholesterolstenen bevorderen. Leverziekten als cirrose en darmziekten die een verminderde productie van galzouten tot gevolg hebben, kunnen ook leiden tot de vorming van galstenen, evenals een vetrijk en vezelarm dieet. Een combinatie van risico factoren bij vruchtbare vrouwen van boven de 40, maakt dat zij gevoeliger zijn voor de vorming van galstenen. Tot deze risico factoren behoort een verhoogd lichaamsgewicht.

Er zijn 3 soorten galstenen

Cholesterolstenen

  • Cholesterol is een vorm van vet

Stenen met veel calcium of gemengde stenen

  • Deze bestaan uit cholesterol, calcium en bilirubine

Pigmentstenen

  • Deze bestaat uit bilirubine (galpigment), afvalstof bestaande uit restanten van rode bloedcellen.
Taurine houdt galzuren vloeibaar, waardoor de vorming van galstenen kunnen voorkomen worden.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Galstenen voorkomen
Taurine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit