Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is gordelroos

Gordelroos, herpes zoster
Gordelroos is een infectie van een zenuw, veroorzaakt door het herpes-zoster-virus (varicella zoster virus). Alleen mensen die waterpokken hebben gehad, kunnen deze zeer pijnlijke uitslag met blaasjes krijgen. Gordelroos is een opleving van het virus dat ooit waterpokken veroorzaakte. Bij de meeste mensen blijft het virus levenslang slapen in de zenuwen bij het ruggenmerg. Bij 10 tot 20 % van de volwassenen ontwaakt het virus en veroorzaakt gordelroos.

Gordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd. Dit is iets heel anders dan een koortslip en genitale herpes. Die wordt namelijk veroorzaakt door een ander virus: het herpes simplex virus. Maar beide virussen horen wel tot de herpesfamilie.

Is gordelroos besmettelijk

Je kan waterpokken krijgen van iemand die gordelroos heeft. Maar alleen als je zelf nog nooit waterpokken hebt gehad. Je kan geen gordelroos krijgen van iemand met gordelroos. De huiduitslag bij gordelroos is besmettelijk, tot het moment dat alle blaasjes korstjes hebben en droog zijn.
Een tekort aan l-lysine kan de weerstand verminderen tegen virussen. L-lysine heeft een positieve werking tegen herpes infecties zoals koortlip (herpes simplex) en gordelroos (herpes zoster). De inname van l-arginine (dat bijvoorbeeld zit in noten, zaden, avocado, chocolade) dient beperkt te worden, omdat l-arginine het vermenigvuldigen van de herpes virussen juist stimuleert.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Gordelroos natuurlijk behandelen
L-lysine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit