Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke symptomen van gordelroos

Gordelroos, herpes zoster
  • Het eerste symptoom van gordelroos is hevige pijn aan één kant van het lichaam zonder duidelijke reden.
  • Soms is er huiduitslag, maar geen pijn. Het komt weinig voor dat er geen huiduitslag is, maar alleen een band van pijn. De huiduitslag verschijnt meestal 2 tot 3 dagen nadat de pijn is begonnen. Rode vlekken verschijnen, die zich snel ontwikkelen tot jeukende blaasjes. De uitslag ziet eruit als waterpokken en alleen op de band van de huid die getroffen wordt door het virus. Nieuwe blaasjes kunnen tot maximaal 1 week vanaf de eerste verschijnselen ontstaan. Ze drogen op, vormen korsten, en verdwijnen geleidelijk aan. Daar kkan men kleine littekens aan overhouden.
  • De zenuwpijn kan men omschrijven als een band van pijn. Die kan overal op het lichaam voorkomen, afhankelijk van welke zenuw wordt aangetast. De pijn kan variëren van licht tot ernstig. Men heeft misschien een constant doffe, brandende of kwellende pijn. Verder (of in plaats daarvan) kan men scherpe en stekende pijn hebben die komt en gaat. Het getroffen gebied van de huid is meestal gevoelig.
  • Na enkele dagen ontstaat in het pijnlijke gebied een rode uitslag, met groepjes blaasjes. De uitslag is meestal binnen 2 tot 4 weken genezen, de ingedroogde blaasjes kunnen littekens achterlaten. Soms ontstaat er een hevige pijn (postherpetische neuralgie) in het huidgebied, dat het gevolg is van de schade die het virus in de zenuwcellen heeft toegebracht en kan variëren van een zeurende pijn tot een hevige, plotseling opkomende pijn waarbij men erg gevoelig wordt voor zelfs de lichtste aanraking. Als de blaasjes weg zijn, kan de pijn nog maanden aanhouden. Men kan zich ook een paar dagen onwel en koortsig voelen.
  • Meestal treft het virus de zenuwen aan de borst, de rug of de buik. Maar soms ook op het voorhoofd komt voor. Gordelroos rond de ogen is zeldzaam, maar wel gevaarlijk vanwege de kans op blindheid.
Een tekort aan l-lysine kan de weerstand verminderen tegen virussen. L-lysine heeft een positieve werking tegen herpes infecties zoals koortlip (herpes simplex) en gordelroos (herpes zoster). De inname van l-arginine (dat bijvoorbeeld zit in noten, zaden, avocado, chocolade) dient beperkt te worden, omdat l-arginine het vermenigvuldigen van de herpes virussen juist stimuleert.
Wat is gordelroos
Mogelijke oorzaken
Gordelroos natuurlijk behandelen
L-lysine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit