Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is glutenintolerantie

Glutenintolerantie, coeliakie
Glutenintolerantie (coeliakie) is een aandoening die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor gluten (gliadine), een eiwitbestanddeel van tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut

Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmvlokken, die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken van een coeliakiepatiënt kunnen geen gluten verdragen. Ze worden erdoor kapot gemaakt (vlokatrofie), waardoor een slechte opname van de bouwstoffen uit het voedsel kan ontstaan. Het lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om normaal te kunnen functioneren en bij kinderen tevens om te groeien. Niet opgenomen bouwstoffen verlaten met de ontlasting weer het lichaam. Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan als diarree, verstopping, groeistoornissen, humeurigheid en vermoeidheid. Ook kunnen tekorten ontstaan aan onder meer vitaminen en ijzer.

De enige manier om deze klachten te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een dieet waarin gluten niet voorkomen. Dankzij het glutenvrije dieet kan het dunne darmslijmvlies zich herstellen. Heeft men eenmaal een overgevoeligheid voor gluten, dan blijft die het hele leven bestaan. Telkens wanneer de darmwand met gluten in aanraking komt, ontstaat er een beschadiging. Het dieet moet men dan ook het hele leven blijven volgen.

Bij niet behandelde coeliakie bestaat een verhoogde kans op complicaties, zoals onder andere verminderde vruchtbaarheid, miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen.

Dermatitis herpetiformis is een aan coeliakie verwante aandoening en wordt ook wel coeliakie van de huid genoemd. Ook deze ziekte ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten.
Voor glutengevoelige mensen biedt DPP-IV enzym een uitkomst. DPP-IV enzym werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen. Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten (peptiden) die het lichaam niet zelf aanmaakt. In de voeding zitten exorfinen in melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en gluten. De meest bekende soort gluten is de gliadine uit tarwe, omdat deze soort in verband gebracht worden met Coeliakie, waarbij men levenslang een glutenvrij dieet moeten volgen om klachten te kunnen voorkomen. Exorfinen activeren de endorfinereceptoren. Endorfines zijn lichaamseigen signaalstoffen met een morfineachtige werking. Gevoeligheid voor exorfinen kan leiden tot ongevoeligheid voor endorfines. Bij een te grote inname van deze voedingsstoffen en een te grote toxine belasting en door een tekort aan DPP-IV enzymen kan na verloop van tijd het lichaam de exorfinen onvoldoende afbreken en ontstaat er een endorfine resistentie. Hierdoor wordt de functies van dopamine, insuline, cortisol en immuuncellen verstoord.
Mogelijke symptomen
Glutenintolerantie natuurlijk behandelen
DPP-IV enzym bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit