Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is cataract

Grijze staar, cataract
Grijze staar of cataract is een vertroebeling van de ooglens waardoor het gezichtsvermogen geleidelijk vermindert en is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 40 jaar. Vanaf de leeftijd van 40 jaar vinden er biochemische veranderingen plaats in de ogen, waarbij eiwitten in de ooglens betrokken zijn. Deze eiwitten verharden en verliezen elasticiteit, wat vervolgens kan leiden tot problemen met het gezichtsvermogen. Eén van de meest voorkomende symptomen is verziendheid en bijziendheid. Soms kunnen de eiwitten in de lens beschadigen, samenklonteren en verkleuren, waardoor cataract ontstaat.

De ooglens is een onderdeel van het oog dat zich in de oogbol bevindt, achter de pupil. Ze bestaat uit een buitenste vlies, een cortex en een centrale kern. De lichtstralen gaan eerst door de ooglens vooraleer ze het netvlies bereiken. In het geval van grijze staar wordt de lens geleidelijk troebel, waardoor de lichtstralen er niet meer correct doorheen kunnen. Cataract uit zich door een geleidelijk vermindering van het gezichtsvermogen, een proces dat vaak over meerdere jaren verspreid is. De patiënt heeft het gevoel dat hij/zij in de mist loopt en kan fel licht minder goed verdragen. In zeldzame gevallen ziet hij/zij zelfs dubbel, zelfs indien hij/zij de ogen sluit. Kinderen die aan cataract lijden, kunnen witte pupillen hebben (leukocoria). Bij volwassenen is de diagnose van grijze staar gemakkelijk vast te stellen. De aandoening is echter minder gemakkelijk vast te stellen bij een kind dat de gezichtsproblemen vaak niet meldt, zeker niet indien het gezichtsverlies geleidelijk verloopt.

Soorten cataract

Nucleair cataract

  • Ontstaat in de kern van de lens

Corticaal cataract

  • Straalvormige vertroebelingen in buitenste corticaal deel van de lens

Achterste subcapsulair cataract

  • Start als klein, mat vlekje achteraan in het midden van de lens, de vlek wordt steeds groter
Luteïne is een krachtige antioxidant, dat voorkomt in de gele vlek van het netvlies, daarmee zien we de wereld scherp. De gele vlek krijgt te maken met een geconcentreerde hoeveelheid zonlicht, wat hoge eisen stelt aan de antioxidantcapaciteit in dit gebied. Luteïne filtert schadelijke blauw licht en helpt bij de bescherming en het behoud van gezonde oogcellen. Luteïne kan uitkomst bieden bij oogproblemen zoals cataract en degeneratie van het netvlies. Het lichaam is niet in staat om zelf luteïne aan te maken en is daarom afhankelijk van voldoende inname via de voeding.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Cataract natuurlijk behandelen
Luteine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit