Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom ontgiften

Ontslakken, ontgiften, detox, reinigingskuur
Ons lichaam wordt dagelijks geconfronteerd met afvalstoffen en toxines. Het verwerken ervan is voor een gezond lichaam geen probleem, hiervoor heeft het een eigen opruimdienst: de lever en de nieren. Maar zelfs in optimale omstandigheden worden afvalstoffen niet altijd voldoende verwijdert en blijft een deel achter. Deze concentratie van afvalstoffen, zogenaamde slakken, zetten zich vast in het vet- en bindweefsel. Overdadig eten met vlees, alcohol, geraffineerde voeding, suiker, zout en vet in combinatie met roken stress, weinig lichaamsbeweging veroorzaken een versnelde ophoping van slakken.

Wanneer er teveel afvalstoffen in ons lichaam ophopen, kunnen er allerlei ongemakken optredens

  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Veelvuldig terugkerende verkoudheden
  • Menstruatieklachten
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
Men voelt zich futloos en de huid ziet er ongezond uit, op langer termijn kunnen door deze slankendepots chronische symptomen ontstaan. Het ontslakken (ontgiften) van de opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam is dan de enige mogelijkheid. Ons metabolisme zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen en zuurstof in de noodzakelijke energie voor onze levensfuncties. Naast energie worden hierbij ook diverse afvalstoffen geproduceerd, zoals urine, ontlasting, melkzuur, urinezuur, vrije radicalen,... Door een verkeerde leef- en eetgewoonten is het lichaam steeds minder in staat om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De lever, gal en nieren worden overbelast, terwijl er in de darmflora zich rottingsbacteriën en schimmels nestelen, waardoor de spijsvertering minder efficiënt wordt: voedingsstoffen worden minder goed opgenomen terwijl er meer afvalstoffen in het lichaam terecht komen, een vicieuze cirkel.

We krijgen ook elke dag te maken met lichaamsvreemde stoffen en elke jaar komen er nieuwe, schadelijke producten op de markt, alleen daarom zou al een ontslakking van je lichaam zeer nuttig zijn.

Er is een onderscheid tussen onoverkomelijke en overkomelijke stoffen

  • Onoverkomelijke stoffen zijn elementen die in onze leefomgeving aanwezig zijn en wij willens nillens innemen, denk bijvoorbeeld aan lucht- en bodemverontreiniging (roetdeeltjes, uitlaatgassen, co², zware metalen...).
  • Overkomelijke stoffen hebben wij in grote mate zelf in de hand, zoals sigarettenrook, het onvoldoende ventileren en luchten van onze woning, bureel...

Via onze voeding krijgen wij ook een boel vreemde stoffen binnen

  • Pesticiden
  • Herbiciden
  • Chemische kleurstoffen
  • Kunstmatige bewaarmiddelen
Daar ze niet lichaamseigen zijn, reageert ons lichaam er meestal niet gepast op, ofwel sluipen ze ongehinderd door de mazen van ons immuunsysteem ofwel verstoren ze ons afweersysteem compleet (allergische reacties, astma...). Net als lichaamseigen afvalstoffen zetten ze zich vast in onze weefsel en accumuleren wij zo giftige stoffen tot deze een gevaarlijke hoeveelheid vormen.

Teveel opgeslagen afvalstoffen, zowel lichamelijke als psychische, kunnen ons dus op den duur ziek maken. Als wij onszelf teveel verontreinigd hebben, functioneren wij niet goed meer en geraken wij maar al te vaak in een vicieuze cirkel van ons slecht voelen en vervolgens ziek worden. Door jezelf regelmatig te zuiveren van onnodige ballast, zorg je ervoor dat lichaam en geest goed blijven functioneren. Zo geef je jouw lichaam de kans om even tot de nodige rust te komen. De stofwisseling wordt verbeterd wat op haar beurt weer zorgt voor een betere weerstand. Daardoor ontstaat er een verbetering van onze gezondheid en dus voelt men zich na een ontgiftigingskuur veel energieker, fitter en zal men ook geestelijk beter en alerter functioneren.

Enkele oorzaken van een ongezonde darm

Te veel eten

Als u te veel eet kan uw darm dat niet verteren en opnemen. Het deel dat niet verteerd en opgenomen wordt gaat gisten en/of rotten in uw darm. Hierdoor vervuild uw darm en ontstaat een ongezonde darmflora, waarin rottingsbacteriën en schimmels groeien. Deze produceren dan weer toxinen en maken u ellendig, moe,...

Te snel eten

Als u te snel eet kan uw darm dit niet aan en gebeurt hetzelfde als hierboven, Bovendien is het zo dat als u te snel eet u niet tijdig voelt dat u verzadigd bent.

Te vaak eten

Als u te vaak eet is uw darm nog bezig met verteren van uw vorige maaltijd en dit proces lijdt schade door de nieuwe maaltijd. U moet na een maaltijd minstens 3 uur wachten voor u weer wat eet.

Niet goed kauwen

De vertering begint in uw mond, iedere hap dient voldoende gekauwd te worden voor u de hap doorslikt.

Te grote happen

Dit leidt ook tot onvoldoende kauwen, neem dus kleine happen en kauw lang.

Ongezonde voeding

Zoals zoetigheid, te veel vlees, alsmede allerlei snacks zoals chips,...

Voedingsallergie/intolerantie

Een voedingsallergie of intolerantie kan makkelijk jarenlang bestaan zonder dat dit u opvalt. Het geeft vaak niet een onmiddellijke reactie maar dit kan zelfs dagen duren. Eén van de klachten die dit kan geven is een geprikkelde darm, darmspasmen, stase met als gevolg weer rotting en of gisting.

Parasieten

Helaas zijn parasieten met de reguliere methoden moeilijk op te sporen. Deze kunnen jarenlang zorgen voor onverklaarde darmklachten.

Emotionele belastingen

Uw darm is gevoelig voor emotie, angst en depressie zijn de belangrijkste.

Toxische belastingen

Zware metalen en dan met name kwik ( amalgaamvullingen ) is voor uw darm geen genot.

Bacteriële infecties

Een belangrijke infectie die tot darmklachten kan leiden is de borrelia infectie. De borrelia infectie wordt overgebracht door een teek of door een bloedtransfusie.
Er zijn vele manieren om onszelf te ontslakken, echter een detoxkuur moet men niet te licht oppakken. Hou er rekening mee dat bij het vrijkomen van de slakkendepots er diverse lichamelijke en geestelijke ongemakken kunnen manifesteren. Opgeslagen in ons weefsel zijn bepaalde giftige stoffen quasi niet voelbaar, ga je die losmaken en in je systeem brengen, dan krijg je wel de volle lading. Hoe langer je wacht om jezelf te ontgiften, hoe erger de symptomen kunnen zijn. De voordelen van een ontgiftingskuur zijn groter dan de som van de geleden miserie. Zoals bij vele dingen in het leven moet je voor jezelf doelen zetten wanneer je een kuur aanvangt: wat wil je bereiken en wat heb je ervoor over. Mik aanvankelijk niet te hoog en wees realistisch in je opzet, er bestaan nu eenmaal geen wonderkuren. Bouw ‘kuurervaring’ op; doe het de eerste maal gewoon rustig aan, met de tijd zul je beter kunnen inschatten wat jouw persoonlijk detoxpatroon is.

Er zijn een aantal situaties waarin een vastenkuur af te raden is

  • Zwangerschap en borstvoeding
  • Diabetes
  • Ziekten van hart en/of bloedvaten, lever of nieren
  • Acute infecties
  • Verstoord eetgedrag (o.a. anorexia nervosa...) en ondergewicht
  • Kanker
  • Chronische vermoeidheid
  • Klinische depressie
  • Schildklieraandoeningen
  • Jicht
  • Luchtwegen- en longaandoeningen
  • Kinderen en bejaarden
Behalve lichamelijke afvalstoffen lopen wij ook allemaal rond met psychische gifstoffen, zoals woede, haat, jaloezie, intolerantie, verdriet, rouw, angst, stress,... Emoties zetten zich vast op uw organen en verhogen zo de slijtage. Onderschat de impact van uw gemoedstoestand op uw gezondheid niet.

In het lichaam zijn organen als de lever en nieren constant bezig afvalstoffen en toxines onschadelijk te maken en af te voeren. Sommige voedingsstoffen en kruiden kunnen deze processen helpen ondersteunen.

Spijsverteringsenzymen kunnen niet in het spijsverteringsstelsel worden afgebroken door enzymen, hierdoor kunnen vezels de darmen reinigen door het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Vezels zijn van vitaal belang om afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, ondersteunen een gezonde darmflora en vertragen de vertering van voedsel zodat het hongergevoel langer uitblijft.
Natuurlijk ontgiften
Spijsverteringsenzymen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit