Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht broccoli

Broccoli, sulforafaan, Brassica oleracea, brokkoli
Broccoli, Brassica oleracea italica, brokkoli

Geneeskracht van broccoli

Broccoli is nauw verwant aan de koolfamilie en is een uitstekende bron van isothiocyanaten (natuurlijk afweermiddel van broccoli) waaronder de antioxidanten sulforafaan (potentieel anticarcinogeen) en indolen (krachtige, ontgiftende stoffen) die cellen en de structuur van het DNA beschermen.

De ongeopende bloemhoofdjes met stengels en broccolikiemen (3 dagen oude spruiten van broccoli-zaden) bevatten de meest werkzame stoffen. Het gehalte glucorafanine (sulforafaanglucosinolaten) in klaargemaakte broccoli kan sterk variëren. Hoge temperaturen tijdens het koken van broccoli doet vorming van het geneeskrachtige sulforafaan teniet.

In de keuken is broccoli niet meer weg te denken, aan te raden is om broccolikiemen te gebruiken, omdat deze 10 tot zelfs 100 x meer werkzame stoffen bevatten dan de broccolibloemen zelf.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van broccoli

Sulforafaan ondersteunt de macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen) van het immuunsysteem in het longweefsel bij het doden van schadelijke bacteriën. Bij COPD-patiënten werken deze cellen minder goed. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Sulforafaan uit broccoli heeft het vermogen te ontgiften en beschermt cellen tegen diverse ziekten, tegen het ontstaan van maagzweren en duodenumzweren, remt en bestrijdt schadelijke bacteriën in de spijsverteringsorganen zoal helicobacter pylori.
Enkele unieke bestandsdelen van broccolikiemen zijn indolen en sulforafaan. Sulforafaan is een antioxidant die onze lichaamscellen helpt te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en ondersteund het natuurlijke afweermechanismen.

Waarvoor kan broccoli gebruikt worden

Dosering van broccoli

  • De juiste dosis voor broccoli-extract is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor broccoli-extract vast te stellen.
Broccoli bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van broccoli

  • Extracten van broccoli en broccolikiemen niet geven bij verlaagde schildklierfunctie, tenzij deze gecorrigeerd wordt door medicijnen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit