Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is dopamine

Dopamine
Dopamine is een neurotransmitter dat staat voor plezier, die berichten verzendt tussen zenuwcellen in de hersenen. Hierdoor voelen we ons goed en zijn we in staat te genieten van seksuele activiteiten. Dopamine helpt om sensuele boodschappen uit de organen voor gezicht, gehoor, smaak, gevoel en geur op te vangen en te beantwoorden. Cruciaal voor seksuele prikkelingen is dat dopamine een sterke invloed heeft op onze emoties en primitieve instincten.

Dopamine bindt zich aan receptoren in de hersenen, waardoor deze signalen van de ene cel naar de andere sturen. Dopaminereceptoren worden ook aangetroffen in de nieren, pancreas, longen en bloedvaten buiten het centrale zenuwstelsel. Dopamine veroorzaakt cellulaire veranderingen die het welzijn op verschillende manieren kunnen beïnvloeden, speelt een belangrijke rol in ons gedrag, waaronder hoe we bewegen, voelen en eten. Het helpt ons om beweging te reguleren en ondersteunt beloningsregels in de hersenen.

Om dopamine aan te maken verandert het aminozuur L-tyrosine in precursor dopa, een verbinding die wordt aangetroffen in het zenuwweefsel en vervolgens in dopamine. Het wordt geproduceerd in 3 delen van de hersenen: de substantia nigra, het ventrale tegmentale gebied en de hypothalamus van de hersenen.

Prolactine versus dopamine

Prolactine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de voorkwab van de hypofyse, de adenohypofyse. Het heeft vooral een stimulerende werking op het borstklierweefsel (melkproductie), ook bij mannen wordt er prolactine aangemaakt. Teveel prolactine kan een daling veroorzaken van de testosteronspiegel. Dopamine remt de afgifte van prolactine, in een gezonde situatie is ’s nachts de prolactinespiegel hoog en overdag de dopaminespiegel. Wanneer de 1 omlaag gaat, gaat de andere omhoog.

Wat is het verschil tussen serotonine en dopamine

Beiden zijn neurotransmitters, maar serotonine fungeert als stemmingsregulator, terwijl dopamine is verbonden met het pleziercentrum.

Dopamine is een prikkelende neurotransmitter (één die neuronen in vuur en vlam zet). Dopamine wordt niet voortdurend afgegeven. Het wordt uitgestoten als het nodig is. Elke golf levert een positieve emotionele reactie. Genot, extase, euforie, opgetogenheid (ze houden allemaal verband met de golven van dopamine in de hersenen). Een plotselinge golf dopamine is zo aangenaam dat het verslavend kan werken. Een deel van bedwelmende stoffen als cocaïne, nicotine, alcohol,... zijn verslavend omdat ze onmiddellijk een enorme golf dopamine door de hersenen jagen, of ze verhogen de dopaminespiegel doordat ze ervoor zorgen dat de dopamine zich opstapelt in de synapsen (contactplaatsen) tussen de cellen.

Dopamine is één van de bio-chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de gevoelens die in verband staan met verliefd worden, zoals: blozen, diep ademhalen en klamme handen. Het fenomeen verliefd worden is zo aangenaam dat het ook verslavend kan werken. Degenen die aan deze verslaving lijden, vlinderen van de één naar de ander in een poging telkens weer de sensatie van het verliefd worden te ervaren. De nieuwe partner verveelt echter snel, omdat het zenuwstelsel die stimulerende, hoge doses dopamine niet kan handhaven. Het beschermt zichzelf door de doses te matigen. Alleen het weeral eens wisselen van partner kan de buitensporige hoeveelheid opnieuw opwekken.
Hoewel de werking van dopamine over het algemeen aangename gevolgen heeft, kan men ook te veel van het goede krijgen. Te veel dopamine kan te prikkelend werken. Een teveel aan dopamine kan ook problemen in de persoonlijke relatie veroorzaken. Als de dopaminespiegel in de limbische hersenen (primitieve hersenen) te hoog is en in de hersenschors (denkende hersenen) te laag, dan kan de persoon in kwestie asociaal gedrag vertonen en problemen hebben in de omgang met anderen. Dergelijke personen zijn vaak zeer wantrouwend en bij vlagen paranoïde. Schizofrenie zou verband houden met een te hoge dopaminespiegel in bepaalde delen van de hersenen.

Dopamine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur L-tyrosine en L-tyrosine kan op zijn beurt aangemaakt aangemaakt worden door het aminozuur L-fenylalanine. L-tyrosine en L-fenylalanine zitten in veel eiwitrijke voedingsmiddelen: mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten, tofu, bonen, erwten, linzen, tarwekiemen, zaden, noten,...

Wilt u alert zijn en de dopaminespiegel opkrikken, neem dan eiwitten. Een maaltijd met veel proteïnen en weinig koolhydraten kan helpen de dopaminespiegel te doen stijgen zodat u mentaal alert blijft. Eet geen koolhydraten voor het eiwit als u de energie-opwekkende werking van dopamine wilt gebruiken.

De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten zowel L-tyrosine als L-tryptofaan, deze 2 aminozuren werken elkaar tegen, ze willen beiden als eerste de hersenen bereiken. Koolhydraten werken met L-tryptofaan samen om als eerste de hersenen binnen te dringen en L-tyrosine zo buiten te sluiten. Als gevolg daarvan wordt er serotonine aangemaakt in plaats van dopamine. U zult zich ontspannen en tevreden voelen maar niet waakzaam en energiek.

Een lage dopaminespiegel doet snakken naar eten en stoffen die de dopaminespiegel opvijzelen, zoals cafeïne, chocolade, snoep, vetten en zout.

Snakt u naar cafeïne, chocolade, kaas of gezouten pinda's dan moet u eens zoeken naar iets om de dopaminespiegel te doen stijgen, vooral als u daarbij andere dopamine-gebrek-symptomen hebt, zoals hoofdpijn, neerslachtigheid of vermoeidheid.

Roken, alcohol, koffie, thee, suikers (koolhydraten), ... stimuleren de dopaminespiegel maar ze bezetten de dopaminereceptoren, daardoor zijn er steeds grotere hoeveelheden stimuli nodig om het geluksgevoel van dopamine vast te houden. Na een tijd zal de dopaminespiegel nog hetzelfde zijn, maar het geluksgevoel vermindert omdat de dopaminereceptoren bezet worden. Het lichaam denkt dat er weinig dopamine is en vermindert automatisch de dopaminereceptoren.

Lichaamsbeweging heeft allerlei positieve effecten op een actief, bevredigend seksleven. Lichaamsbeweging geeft een positieve veranderingen in de chemische huishouding van het lichaam. Het verhoogt de glucosespiegel, waardoor de eetlust verminderd wordt en het vergroot de dopamine- en noradrenaline-spiegel, die allebei de gemoedstoestand doen verbeteren. Lichamelijke activiteit in het algemeen is goed voor lichaam, geest en gevoelens.

Aërobe beweging in het bijzonder verbetert de gemoedstoestand en draagt bij tot het uithoudingsvermogen. Daarbij bevordert het de uitstoot van endorfine, die ervoor zorgen dat men zich goed voelt en mentaal waakzaam is. Om als aëroob aangemerkt te worden, moeten de oefeningen ten minste 12 minuten non-stop uitgevoerd te worden. Het zou als het goed is, zorgen voor grotere onderlichaam-spieren.

Sporten als golf, tennis, voetbal,... zijn niet aëroob, omdat er wisselend stilgestaan en gelopen wordt. De beste lichaamsbeweging is een activiteit die u fijn vindt, omdat daardoor de kans groot is dat u ze makkelijk en regelmatig zult beoefenen. Ten minste 4 x per week, 20 minuten lopen is een voorbeeld van een aërobe activiteit die de meesten onder ons gemakkelijk in hun dagelijkse bezigheden kunnen opnemen.
Zowel noradrenaline als dopamine worden aangemaakt uit het aminozuur L-tyrosine, samen met voldoende zuurstof, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, ijzer en koper.
Mogelijke symptomen van te weinig dopamine
Dopaminespiegel natuurlijk normaliseren
L-tyrosine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit