Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-valine

L-valine (aminozuur)

Geneeskracht van L-valine

L-valine is een essentiële aminozuur en wordt dus niet door het lichaam aangemaakt.

L-valine, leucine en isoleucine met vertakte keten en hebben een vergelijkbaar chemische structuur. Ze stimuleren rechtstreeks de eiwitsynthese waardoor spieropbouwende aminozuren beter door het lichaam verwerkt en aangeleverd kunnen worden. Deze 3 aminozuren samen vormen BCAA's (Branched Chain Amino Acids). De werking is doeltreffender dan de aminozuren apart in te nemen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-valine

L-valine bevordert de spiergroei en zorgt voor weefselherstel, heeft het vermogen om zowel de spiercoördinatie als de mentale kracht te ondersteunen en tegelijkertijd een emotioneel rustige toestand te bevorderen. Het is ook de sleutel tot een optimale groei bij kinderen.
L-valine vormt samen met L-leucine en L-isoleucine BCAA's. Samen hebben  ze een anabole werking op de spierstofwisseling, omdat de snelheid van proteïnensynthese wordt verhoogd en de snelheid van proteïnen-afbraak wordt geremd. BCAA's bevorderen de ontwikkeling van de spierdoorsnede en spiermassa. Na een krachttraining kan de inname van enkele grammen BCAA de stofwisseling in de spiercelkernen (RNA-polymerase = ribonucleïnezuur) positief beïnvloeden, dat dit resulteert in een grotere spierdoorsnede en hoeveelheid samentrekkende proteïnen, waardoor ook de kracht toeneemt.

Waarvoor kan L-valine gebruikt worden

  • Anorexie: valine lijkt anorexie te verminderen en de algehele voeding te verbeteren bij oudere, ondervoede mensen
  • Slechte hersenfunctie gerelateerd aan leverziekte: het nemen van aminozuren met vertakte ketens (zoals valine) kan de lever- en hersenfunctie verbeteren
  • Manisch depressief: de aminozuren leucine, isoleucine en valine lijken de symptomen van manie te verminderen
  • Spierafbraak: valine samen met leucine en isoleucine helpt spierweefsel te groeien en te herstellen
  • Tardieve dyskinesie (bewegingsstoornis): vertakte-keten-aminozuren lijkt de symptomen van de spieraandoening tardieve dyskinesie te verminderen

Dosering van L-valine

Een tekort aan L-valine, komt meestal door een algemeen tekort aan eiwitten.
  • Er is onvoldoende bewijs om een optimale dosis L-valine te bepalen.
  • L-valine kan alleen worden ingenomen, maar het wordt aanbevolen om het samen met L-leucine en L-isoleucine (BCAA's) in te nemen.
BCAA's bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-valine

  • Misselijkheid, braken, diarree, opgeblazen gevoel in de maag, vermoeidheid en verlies van coördinatie.
  • In zeldzame gevallen kunnen aminozuren met vertakte ketens leiden tot hoge bloeddruk, hoofdpijn of het bleken van de huid.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit