Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is brandend maagzuur

Zuurbranden, zure oprispingen, brandend maagzuur, maagzuurreflux
Naar schatting heeft 20 % van alle volwassenen wekelijks of dagelijks last van zure oprispingen.

Brandend maagzuur is het gevolg van een mechanisch probleem in het spijsverteringskanaal. Deze stoornis treedt op als maagzuur omhoog stroomt in de slokdarm, die de keelholte met de maag verbindt. Tussen slokdarm en maag bevindt zich een kringspier, die in normale omstandigheden tijdens de spijsvertering hermetisch afgesloten is.

Zuurbranden doet zich voor als de kringspier verzwakt is.

Als zuurbranden vaak voorkomt en het zuur het slijmvlies van de slokdarm aantast, is er hier sprake van GORD (gastro-oesofageale refluxziekte), wat een ernstiger geval is van zure reflux.

De maag is bestand tegen de scherpe spijsverteringssappen, maar de slokdarm niet. Het brandend gevoel achter het borstbeen bij zuurbranden is dan ook een zuur dat letterlijk brandt in de slokdarm.

Soms gaat brandend maagzuur gepaard met een hete, zure smaak in de mond, het gevoel van een brok in de keel of zelfs een astma-achtige, chronische hoest die optreedt als het zuur in de luchtpijp komt. Op den duur kan zuurbranden zelfs het glazuur van het gebit aantasten.

Als het zuur de binnenkant van de slokdarm constant uitbijt, kan dat leiden tot een ernstiger aandoening, barrett slokdarm. Een gezonde slokdarm is bekleed met wit, parelmoerkleurig slijmvlies. Bij een Barrett slokdarm is dit witte slijmvlies vervangen door een roze, zalmkleurige bekleding. Het is alsof het slijmvlies van de maag in de slokdarm omhoog is gegroeid. Barrett slokdarm ontstaat door het jarenlang terugstromen van brandend maagzuur in de slokdarm, waardoor de slokdarm op den duur wordt beschadigd en ontstoken raakt.
Zure oprispingen kunnen vermindert worden met Lithothamnium Calcareum (rode alg) dat calciumcarbonaat bevat en in staat is om zowel basen als zuren te neutraliseren en daarmee een constante pH te handhaven in de maag.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Zuurbranden natuurlijk behandelen
Lithothamnium calcareum (rode alg) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit