Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht CLA (geconjugeerd linolzuur)

CLA (Conjugated Linoleic Acid geconjugeerd linolzuur)

Geneeskracht van CLA

CLA (Conjugated Linoleic Acid) of geconjugeerd linolzuur is een meervoudig onverzadigd vet (een omega 6-vetzuur). Er zijn 28 verschillende vormen van CLA, waaronder 16 natuurlijk voorkomende CLA-isomeren

2 belangrijkste CLA-isomeren

9cis,11trans-CLA

  • Komt voor in vlees en zuivel

10trans,12cis-CLA

  • Komt voor in gehydrogeneerde olieën

Ontstekingen en omega 6-vetzuren

Alle soorten vetten (lipiden) of het nu gaat om dierlijke producten, eieren, zuivelproducten, oliën, noten, zaden of kokosnoten bestaan uit vetzuren. Sommige vetten worden als essentieel beschouwd, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, terwijl andere niet essentieel zijn omdat het lichaam ze uit andere voedingsstoffen kan synthetiseren. De essentiële vetten die we uit onze voeding moeten halen, zijn onder meer meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren (te vinden in vis, zeevruchten, eieren en sommige noten of zaden) en meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren (meestal te vinden in plantaardige oliën, noten en zaden).

Omega 3-vetzuren staan bekend als ontstekingsremmend, terwijl omega 6-vetzuren ontstekingen juist bevorderen. We hebben de 2 vetzuren nodig om het immuunsysteem, hormoonstelsel, spijsverteringsstelsel en zenuwstelsel in evenwicht te brengen en te houden. Een vetarmdieet is daarom meestal geen goed idee.

Omega 6-vetzuren worden meestal te veel geconsumeerd door mensen die een standaard westers dieet volgen en zijn daarom gevaarlijk, vooral omdat ze worden aangetroffen in plantaardige oliën. Normaal zou de inname van omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren gelijk moeten zijn. Bij hoge innames van omega 6-vetzuren en te weinig omega 3-vetzuren werkt omega 6 ontstekingsbevorderend en ontstekingen vormen helaas de basis van de meeste chronische ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen, diabetes, depressie, auto-immuunziekten en dementie.

Beide soorten essentiële vetten moeten niet alleen worden verkregen uit het voedsel dat we eten, maar het is ook erg belangrijk dat we ze in de juiste hoeveelheden eten. Geconjugeerd linolzuur is een type omega 6-vetzuur waarvan we ons meer kunnen veroorloven omdat het de neiging heeft om als een omega 3-vetzuur in het lichaam te werken, het helpt ontstekingen te verminderen en andere aspecten van de gezondheid te bevorderen. Het helpt ook om honger uit te schakelen (door het hongerhormoon ghreline te beheersen) en kan het vermogen om voedingsstoffen te absorberen verbeteren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van CLA

CLA verhoogt de verbranding van vet en vermindert de verbranding van eiwitten, doordat CLA enzymen blokkeert die vetcellen nodig hebben om vetten op te slaan. CLA heeft een bijzonder optimaliserende invloed op het vetmetabolisme, helpt vetmassa te verminderen terwijl de spiermassa behouden blijft.

CLA remt de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen door T-cellen (witte bloedcellen), waardoor de ziekteactiviteit vermindert en de levenskwaliteit verbetert van personen met de ziekte van Crohn.
CLA (geconjugeerd linolzuur) is een natuurlijke meervoudig onverzadigde vetzuurverbinding dat de vetafbraak bevordert en de stofwisseling versnelt.

Waarvoor kan CLA gebruikt worden

Dosering van CLA

  • Tussen de 3,2 en 6, 4 gram per dag
CLA (Conjugated Linoleic Acid) of geconjugeerd linolzuur bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van CLA

  • Het gebruik van de aanbevolen dosis CLA is veilig er kunnen soms wel milde bijwerkingen optreden zoals misselijkheid en diarree.
  • Diabetici en diegenen die risico lopen op het ontwikkelen van het metabool syndroom mogen alleen CLA-supplementen nemen onder toezicht van een deskundige. CLA kan helpen om het lichaamsvet te verminderen, maar om dezelfde reden wordt de lever vetter, wat leidt tot insulineresistentie.
  • Allergische reacties zoals jeuk, huiduitslag, netelroos, moeite met ademhalen, slikken en zwelling van het gezicht, de mond en de tong zijn zeldzaam en meestal het gevolg van niet gecontroleerde supplementen. Neem altijd een veilig supplement.
  • Sommige CLA-supplementen kunnen het niveau verhogen van C-reactief eiwit. C-reactief eiwit (CRP). De stijging van C-reactief eiwit-spiegel is gerelateerd aan ontstekingen en speelt een rol bij de vorming van bloedstolsels en atherosclerose. Verhoogde niveaus van C-reactief eiwit kunnen wijzen op een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte. Mensen met een hartaandoening mogen geen CLA-voedingssupplementen nemen zonder eerst een deskundige te raadplegen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit