Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is autismespectrumstoornis

Autisme
Autisme wordt gedefinieerd als een ontwikkelingsstoornis die aanzienlijke sociale, communicatie- en gedragsproblemen kan veroorzaken. Autisme wordt beschouwd als een spectrumstoornis omdat, terwijl sommige kinderen slechts milde symptomen hebben, anderen ernstige levensbedreigende tekenen van autisme kunnen hebben.

Autisme wordt gediagnoseerd als het autismespectrumstoornis (ASS), dat verschillende aandoeningen omvat:

Autistische stoornis

  • Wanneer alle symptomen van Autismespectrumstoornis (ASS) aanwezig zijn

Syndroom van Asperger

  • Wordt gekenmerkt door problemen met sociale en emotionele vaardigheden en een obsessieve focus op bepaalde onderwerpen.

Pervasieve ontwikkelingsstoornissen (Pervasive Developmental Disorders, PDD)

  • Wordt een atypisch autisme genoemd dat niet alle symptomen van autisme vertoont.

Syndroom van Rett

  • Een zeldzame en ernstige aandoening die verband houdt met een defect in het chromosoom X, en daarom treft het vooral meisjes. Het Rett-syndroom wordt gekenmerkt door een normale ontwikkelingsperiode gevolgd door een langzame achteruitgang in vaardigheden, vaak verlies van communicatieve vaardigheden en verlies van doelgerichte handbewegingen.

Desintegratieve stoornis

  • Een zeer zeldzame aandoening waarbij er aanvankelijk een normale ontwikkeling is op alle gebieden en het begin van regressie van vaardigheden veel later plaatsvindt dan bij andere aandoeningen van het autismespectrumstoornis.
Autisme is een samenspel van meerdere genen en invloeden van buitenaf, waarbij onder meer genetische aanleg, de leefomgeving en zeker ook een lekkende darm, een abnormale darmflora en het immuunsysteem een wezelijke rol spelen. Er zijn belangrijke moleculaire verbanden blootgelegd tussen vitamine D3, L-tryptofaan, oxytocine en serotonine enerzijds en autismespectrumstoornissen anderzijds.
Er blijkt een verband te bestaan tussen ASS (AutismeSpectrumStoornis) en blootstelling aan zonlicht. De hoeveelheid ontvangen UVB uit zonlicht bleek omgekeerd evenredig met de toename van ASS: hoe lager de mate van blootstelling, hoe vaker ASS voorkomt. Een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap kan impact hebben. Gebrek aan vitamine D heeft de grootste impact tijdens de periode waarin de hersenontwikkeling bij het ongeboren kind het snelst verloopt.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Autismespectrumstoornis (ASS) natuurlijk behandelen
Vitamine D3 bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit