Doorgaan naar hoofdcontent

Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Bevallen, bevalling, zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen tijdens de zwangerschap en de periode waarin borstvoeding gegeven wordt, kunnen nadelige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind.

De keuzes die jij nu maakt hebben invloed op de generaties die volgen. Dit onderstreept nog meer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl na te volgen. Wanneer je de basis hebt aangepakt zou je nog voor suppletie kunnen kiezen ter aanvulling van je voeding. Door de huidige leefstijl waarin slechte slaap, stress, fabrieksvoedsel en weinig beweging geen uitzondering zijn is het voor vrouwen lastiger om zwanger te raken. Dat ligt niet alleen aan de vrouw zelf, de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen kan namelijk door leefstijl en verschillende omgevingsfactoren belemmert worden.
  • Chronische stress
  • Slechte slaap
  • Te weinig voedingsstoffen
  • Weinig beweging
  • Bepaalde medicatie
  • Toxines (giftige stoffen) uit verzorgingsproducten, wasmiddelen, vervuilde lucht, grond en voeding

Bij de geboorte spelen 3 mechanismen een rol

  • De baarmoedercontracties
  • De ontsluiting van de baarmoedermond
  • De passage van de baby door het geboortekanaal
De eerste weeën kondigen de bevalling aan, wanneer de weeën regelmatig verlopen en elkaar steeds korter opvolgen is het tijd om u klaar te maken voor de bevalling.

De ontsluiting van de baarmoedermond

De ontsluiting wordt veroorzaakt door de intensiteit en de frequentie van de baarmoeder contracties. Voor de bevalling inzet is de baarmoederhals ongeveer 3 cm lang. De uitwendige opening ( naar de vagina gekeerd) en de inwendige opening (naar de baarmoeder toe) zijn afgesloten. Onder invloed van de weeën verstrijkt de baarmoederhals en ontsluit de baarmoedermond. In de meeste gevallen doen de weeën de vruchtvliezen breken. Daarna duwt het hoofdje van de baby rechtstreeks op de baarmoederhals (daarom heeft een baby bij de geboorte vaak een kleine en volkomen onschuldige onderhuidse bloeduitstorting. Dan volgt de ontsluiting van de baarmoedermond. Bij een eerste bevalling rekent men op 1 cm per uur en bij een volgende bevalling wordt dat 2 cm per uur. Wanneer de ontsluiting volledig is (tussen 10 en 12 cm) kan het hoofdje geboren worden.

De geboorte

De bevalling gebeurt in fasen. Baarmoedercontracties kondigen de arbeidsfase aan waarin de baarmoederhals verstrijkt. Aan het begin van de eerste fase, is de baarmoedermond afgesloten. Onder invloed van de weeën zal de baarmoederhals verstrijken en kan de ontsluiting beginnen. Wanneer de ontsluiting volledig is kan de uitdrijving beginnen. Het kind vordert geleidelijk aan door het geboortekanaal: het passeert eerst de bekkeningang of de benige cilinder van het bekken (heiligbeen, stuitbeen, darmbeen en symfyse van de schaambeenderen) en bereikt dan de bekkenbodem. Wanneer het alle hindernissen gepasseerd is, wordt eerst het hoofd, dan de schouders en uiteindelijk de rest van het lichaam geboren.

De uitdrijving

Tijdens deze fase die veel korter duurt (ongeveer 30 minuten) zul je moeten persen. De weeën houden nu langer aan en volgen elkaar korter op. Als je niet spontaan kan urineren dan wordt de blaas met een sonde geledigd. Voor een maximaal effect moet je persen tijdens een perswee. Haal bij elke wee diep adem, houd je ademhaling in en druk langzaam opdat het kindje door het geboortekanaal zou vorderen. Bij de uitdrijving moet de baby zich aanpassen aan de doorgang in het bekken en zal de baby de weg van de minste weerstand zoeken. Naarmate het hoofdje verder indaalt duwen de weeën de baby zijn kin op zijn borst. Door een inwendige spildraai kan het kindje zich aanpassen an de vorm van de bekkenuitgang. Het hoofdje drukt nu op de bekkenbodem die elastisch is en zich uitzet. Je krijgt opnieuw een perswee en het hoofdje duwt tegen de vulva die zich opent. In deze fase vraagt men niet persen opdat het hoofdje langzaam zou kunnen geboren worden: je huid is helemaal uitgerekt waardoor men het hoofdje helpt langzaam vrij te komen. Tijdens een laatste perswee komen de schouders en de rest van het lichaam vrij. De baby is geboren en je hoor zijn eerste kreet. 2 klemmen sluiten de navelstreng af. Enkele minuten later krijg je opnieuw weeën die minder sterk zijn dan de vorige. Hierdoor zal de placenta van de baarmoederwand loslaten, waarop de nageboorte volgt.

Het hoofd is het omvangrijkste deel van de foetus. De schedelbeenderen zijn nog niet met elkaar vergroeid en worden met elkaar verbonden door een vlies (fontanellen). Er zijn 2 fontanellen: de grote fontanel ligt bovenaan het hoofd en de kleine fontanel achteraan. Beide fontanellen dienen als herkenningspunt om, tijdens de bevalling, de positie van het hoofd van de baby in het bekken te bepalen. De vliezen zullen verbenen: die van de kleine fontanel na ongeveer 2 maanden, die van de grote fontanel rond 18 maanden.

Waarom gezonde voedingsstoffen voor en tijdens de zwangerschap

Orgaanontwikkeling

  • Alle organen zoals het hart, de hersenen, longen, lever, nieren, maag, darmen en het zenuwstelsel van de baby zijn afhankelijk van voedingsstoffen zoals vitamine D en calcium om zich goed te ontwikkelen.

Hersenontwikkeling

  • Vooral in het laatste trimester, zullen de hersenen van de baby zich ontwikkelen. Dit vereist voldoende inname van eiwitten, omega 3-vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen.

Geboortegewicht

  • Beperking van calorieën en voedingsstoffen kan leiden tot een laag geboortegewicht, wat de gezondheid van de baby beïnvloedt. Het eten van veel lege calorieën zorgt ervoor dat de baby te groot wordt, wat problemen met de bevalling en een grotere kans op een keizersnede veroorzaakt.

Geestelijke gezondheid

  • Ongezonde voeding tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan emotionele problemen en gedragsproblemen bij kinderen.
Wist u dat uw gezondheid al beïnvloed wordt door de gezondheid van uw vader en moeder nog voor u als vruchtje in de buik van mama zat? Zelfs de gezondheid van oma en opa en vele generaties voor u kunnen van invloed zijn geweest op uw genen. De juiste voedingsstoffen zijn zo belangrijk voor en tijdens de bevruchting en voor de ontwikkeling van de foetus.
Bevalling en voedingstoffen
Voeding tijdens de zwangerschap bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit