Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is neuralgie

Neuralgie (zenuwpijn)
Neuralgie (zenuwpijn) is een algemene term die duidt op pijn veroorzaakt door prikkeling of beschadiging van een zenuw (zenuwschade). De meest voorkomende neuralgie is aangezichtspijn (trigeminusneuralgie). Het gaat om een zeer hevige pijnaanval die één zijde van het gezicht treft die door de drielingzenuw wordt bediend. Ze komt voornamelijk voor in de wang, oogleden en de bovenkaak (aan de kant van de neus en boven de mond).

Neuralgie geeft als gordelroos (herpes zoster) een branderige pijn die kan optreden op de zone van een zona, maanden of zelfs jaren na de ziekte).

Bij neuralgia glossopharyngeus voelt de patiënt intense pijn achteraan de tong, in de keel en in het oor (deze zones worden immers bediend door dezelfde zenuw).

Neuralgieën door prikkeling van de zenuwen van de ledematen dalen langsheen een nauwe band tot aan het uiteinde van de ledemaat. Cervicobra neuralgie hoort tot dit type neuralgie.
GABA (Gamma-amino boterzuur) wordt in ons lichaam gevormd uit glutaminezuur door decarboxylering onder invloed van het enzym glutamaatdexarboxylase (GAD). GABA ligt opgeslagen in blaasjes (vesikels) aan het uiteinde van een axon (uitloper van een neuron = zenuwcel). Als voedingssuplement werkt GABA ontspannend, kalmerend en bevordert tegelijkertijd de geestelijke alertheid en helderheid. Daarnaast heeft GABA een rustgevend effect op overmatige bewegingsdrang en malende gedachten. Ook zijn er aanwijzingen dat GABA kan helpen bij neuropatische pijn (zenuwpijn).
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Neuralgie natuurlijk behandelen
GABA bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit