Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is ADHD

ADHD, ADD
De oorzaak van ADHD/ADD komt door een gebrekkige communicatie in de hersenen, te weinig boodschappers (neurotransmitters) die zorgen voor informatie in de hersenen.

2 belangrijkste neurotransmitters die een rol spelen bij de aandoening ADHD zijn dopamine en noradrenaline. De onbalans van deze neurotransmitters veroorzaken aandachtsstoornissen, hyperactiviteit en heeft ook gevolgen voor de verwerking van informatie en voor de communicatie.

ADHD is een epigenetische aandoeningen, dat wil zeggen dat ADHD zich ontwikkeld door omgevingsfactoren.

ADHD/ADD komt in sommige families vaker voor (erfelijkheid), er is geen hersenbeschadiging zoals men vroeger dacht. ADHD/ADD is wel een neurobiologische stoornis. Zuurstofgebrek kan een oorzaak zijn van ADHD/ADD. Zoals roken, alcoholgebruik, drugs en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap worden als risicofactoren gezien voor het ontwikkelen van ADHD/ADD bij het kind.

Steeds meer studies laten een verband zien tussen coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten en psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, depressie, angst, autisme en ADHD.

Het verschil tussen ADD en ADHD

ADD

  • Dagdromen, veelal in gedachten verzonken, doet één ding tegelijk.

ADHD

  • Zeer snel afgeleid door prikkel van buitenaf, is met verschillende dingen tegelijk bezig.
ADD'ers zijn in tegenstelling tot ADHD'ers niet echt hyperactief. ADD'ers hebben buien van hyperactiviteit, maar die zijn lang niet zo heftig als die van ADHD'ers. Je kan zeggen dat ADD'ers te introvert zijn. Veel wordt opgekropt, terwijl de gedachtenstromen, ideeën, beeld, geluid en geuren als een op hol geslagen kudde door het hoofd raast. Deze indrukken worden zeker wel geuit door ADD'ers, alleen niet zo vaak en expliciet als bij ADHD'ers. Hierdoor lijken ADD'ers rustiger, maar schijn bedriegt. Jammer hiervan is dat het voor ADD'ers heel moeilijk wordt om hulp te zoeken en te krijgen. Ze mankeren toch Niets? ADD'ers zijn meer dagdromers en komen niet zo vaak in actie als ADHD'ers. Ze lijken langzamer in hun handelingen en acties, maar zijn vaak net als ADHD'ers met meerdere dingen tegelijk bezig. In tegenstelling tot ADHD'ers hebben ADD'ers moeite met op gang komen, ze zonderen zich vaak af en lijken minder plezier te hebben in het leven dan de ADHD'ers. ADD'ers lijken de tijd te nemen om helemaal in hun gedachtegangen op te gaan en om er uiteindelijk in verstrikt te raken.

Kinderen met ADHD zijn minder goed in staat de onbelangrijke prikkels naar de achtergrond van hun bewustzijn te dringen. Er is ook sprake van vergeetachtigheid, moeite met details, je spullen kwijtraken, afgeleid raken door andere dingen, van alles tegelijk doen. Niet kunnen blijven luisteren, 'het ene oor in, het andere uit' valt hier ook onder. Maar ook komt hyperfocussen voor, het lijkt dan alsof men 'wel kan, als men maar wil'. Dit zet de verwachting voor de volgende keren en dan kan het misschien wel niet lukken om te 'hyperfocussen'. Dan zegt de omgeving al snel: "Je kunt wel, maar je wilt niet, je bent lui!

3 soorten variaties

ADD

  • Het onoplettende type: dromerig, niet aandachtig, vergeetachtig, maakt slordige fouten, heeft moeite met luisteren, houdt niks vol, leeft in eigen fantasiewereld, verliest dingen, is vaak (heel) angstig.

ADHD

  • Hyperactief, impulsief, opvliegend, snel overstuurd, tegendraads, twistziek, wrokkig, piekert, houdt aan eigen mening vast, zegt neen zonder eerst na te denken, is overstuurt als iets niet op bepaalde manier wordt gedaan.

ADD/ADHD

  • Beide soorten problemen samen: rusteloosheid, kan en wil niet stil zitten, zoekt conflicten, is als een motor zonder remmen, flapt een antwoord eruit nog voor de vraag is afgemaakt, onderbreekt anderen, geen geduld, impulsief.
L-theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend effect met een verglijkbaar effect van een massage of meditatie. L-Theanine zorgt voor ontspanning, zonder dat er een slaperig gevoel ontstaat. Dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toeneemt. L-theanine zorgt voor een toename van het GABA-gehalte in de hersenen (gamma-aminoboterzuur). Dit is een neurotransmitter die zorgt voor ontspannen gevoel van welzijn.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
ADHD natuurlijk behandelen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit