Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van overgewicht

Het menselijk lichaam is in normale toestand, deels samengesteld uit vetten. Deze vetten vervullen de rol van energiereserve en worden opgeslagen in de cellen van het vetweefsel (adipocyten). Bij heel wat mensen is er te veel vet opgeslagen en dit vertaalt zich in overgewicht.

Onze voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten (snoepgoed, te veel pasta, te veel brood). Ons lichaam is er niet op voorzien om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose, de bloedsuikerspiegel stijgt. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor het ontstaan van AGE's (Advanced Glycated Endproducts). Deze ontstaan door versuikering van eiwitten en vetten. Glucose oxideert in het bloed en gaat ongecontroleerde verbindingen aan met eiwitten of vetten. Eiwitten en vetten beschadigen hierdoor en veranderen van structuur en kunnen niet hun oorspronkelijke taak uitoefenen. Door een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt het lichaam met insuline ervoor dat het overtollige bloedglucose naar de weefsels wordt weggeloodst en wordt als vet opgeslagen.

AGE's veroorzaken ook stille ontstekingen (ontstekingen die niet merkbaar zijn maar later grote gevolgen kunnen hebben) zoals ontstekingen in de vaatwanden, atherosclerose, Alzheimer, blindheid, hartinfarct.

Koolhydraten hebben een slechte reputatie op het vlak van vermageren. Ze laten de insulinespiegels stijgen, insuline is betrokken bij de vetopslag. Daarom zijn eiwitdiëten zo populair. Het helpt ook, maar men zal eerder minder vocht vasthouden dan vet verliezen, koolhydraten binden zich namelijk aan vocht.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een eiwit(rijk)dieet volgen na enige tijd (enkele weken) terug bijkomen. Mensen die een dieet volgen waar eiwitten (10 - 25 %), vetten (25 - 40 %) en koolhydraten (45 - 60 %) in balans zijn vallen minder snel af maar komen ook niet terug bij.

Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit