Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotropische laterale sclerose, ALS, ziekte van Lou Gehrig
In het centraal zenuwstelsel is er sprake is van een verhoogde oxidatieve stress, door reactieve zuurstofatomen. Dit veroorzaakt waarschijnlijk het afsterven van bewegingszenuwen en daardoor spierafbraak. Oxidatie kan worden tegengegaan door de concentratie antioxidanten te verhogen.

Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel en is vooral aanwezig in der hersenschors. Onder normale omstandigheden worden de glutamaatconcentraties goed geregeld. Het blijkt dat er bij ALS een storing is in het regulatiesysteem, waarbij de concentratie glutamaat veel te hoog is en waardoor de activatie van de bewegingszenuwen zodanig verhoogd wordt dat ze ten gronde gaan.

De mitochondria produceren de energie voor alle lichaamscellen, ook voor de zenuwcellen. Helaas ontstaan bij deze energieproductie als bijproducten ook veel vrije radicalen, reactieve zuurstofmoleculen. Bij een sterke productie van zo’n radicaal (superoxide) worden de zenuwcellen sterk beschadigd, wat enigszins in toom gehouden kan worden door het enzym Superoxide dismutase (SOD). Aan de andere kant kan gemuteerd (beschadigd) SOD juist de werking van de mitochondria verstoren. Het is gebleken dat bij ALS de bewegingspieren een gestoorde mitochondriale werking hebben.

Bepaalde stoffen kunnen een giftige uitwerking hebben op de zenuwcellen, zoals lactaat, een bijproduct van de stofwisseling. Zware metalen als lood, kwik en ook pesticiden blijken, als ze in overmaat aanwezig zijn, de zenuwcellen te kunnen beschadigen.
L-glutathion is een lichaamseigen antioxidant, waarvan het grootste deel gebruikt wordt om het lichaam tegen vrije radicalen te beschermen. Hogere glutathionwaarden beschermen de zenuwcellen en helpen beschadiging van de cellen door vrije radicalen te voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress en een tekortschietend glutathionsysteem speelt een rol bij verschillende neurologische aandoeningen, zoals bij de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en amyotrofische laterale sclerose (ALS).
Wat is amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Reacties

    Powered By ConvertKit