Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van concentratiestoornissen

Concentratiestoornis, aandachtsstoornis, ADHD, verminderde alertheid
Concentratiestoornissen (verminderde alertheid) komen vrij vaker voor bij kinderen als bij volwassenen. De oorzaken kunnen emotioneel problemen zijn, gedragsproblemen bij kinderen, angst, depressie (vooral bij volwassenen). Concentratiestoornissen en vergeetachtigheid hangen dikwijls samen met psychische overbelasting zoals stress, vermoeidheid (kinderen kunnen dan hyperactief reageren).

Concentratiestoornissen en voeding

Het is van groot belang dagelijks voldoende vitaminen/mineralen en andere essentiële nutriënten (zoals bijvoorbeeld antioxidanten) via de voeding binnen te krijgen. Maar omdat (gezonde) voeding niet altijd toereikend blijk te zijn om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, is een (hoog gedoseerd) voedingssupplement zoals een multi-vitaminen/mineralen complex aangewezen als aanvulling op het dagelijks voedingspatroon.

Concentratie is het vermogen om de aandacht langere tijd op één onderwerp of taak gericht te houden. Het concentratievermogen is onder andere afhankelijk van de gezondheid van het zenuwstelsel. Als de prikkeloverdracht goed verloopt, is het makkelijker om gefocust te blijven, informatie in het geheugen op te slaan, en wanneer nodig ook weer op te roepen.

Verminderde concentratie kan komen door

  • Medicatie, slaap- en kalmeringsmiddelen
  • Relatie- werkproblemen
  • Eenzaamheid
  • Ondervoeding (ook veel eten van fastfood), gebrek aan motivatie
  • Slechte bloedcirculatie (te weinig beweging)
  • Passiviteit (zoals televisie kijken)
Men wordt tot tegenstelling met vroeger, veel meer blootgesteld aan externe prikkels. Er is meer geluid (lawaai), drukte, mensen,... Van alle kanten wordt men bestookt met informatie (reclame, internet,...). Het filteren van al deze prikkels is veel moeilijker geworden dan vroeger.
L-Theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend effect, vergelijkbaar met een massage of meditatie. L-Theanine zorgt voor ontspanning, zonder slaperig te worden. Dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toenemen. L-theanine staat bekend als het aminozuur dat het geheugen en aandacht verbetert.
Concentratiestoornissen natuurlijk behandelen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit