Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een oorontsteking

Oorontsteking, oorinfectie, oorpijn
Een oorontsteking ontstaat meestal als bacteriën, virussen of schimmels zich in verschillende delen van het oor nestelen en daar ontstekingen en pijn veroorzaken.

De meest voorkomende oorontstekingen

Middenoorontsteking

Middenoorontsteking is een ontsteking van de huid in de gehoorgang, wordt ook wel een zwemmersoor.

Binnenoorontsteking

Binnenoorontsteking is een infectie van het binnenoor en/of de zenuwen die het binnenoor met de hersenen verbinden.

Oorontstekingen kunnen zowel bacterieel als viraal van aard zijn. Ze zijn meestal niet besmettelijk, maar als iemand bijvoorbeeld een zwemmersoor ontwikkelt door te zwemmen in water dat is verontreinigd met schadelijke bacteriën, zijn de bacteriën zelf besmettelijk. De meeste oorontstekingen zijn echter niet besmettelijk omdat het symptomen zijn van het eigen immuunreacties van mensen (vergelijkbaar met allergische reacties). Als een oorontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een andere ziekte, is het virus/de ziekte zelf waarschijnlijk besmettelijk, maar niet de infectie van het oor zelf.

Oorontsteking of oorpijn

  • Oorpijn kan optreden wanneer de druk in de buurt van het trommelvlies toeneemt als gevolg van vochtophoping door een verkoudheid of griep. Symptomen van oorpijn zijn meestal minder ernstig dan symptomen van oorontsteking en verdwijnen vaak als de verkoudheid of griep verdwijnt.
Koningskaars (toorts) wordt gebruikt als een ontstekingsremmer, de verzachtende en samentrekkende eigenschappen helpen ondersteunend bij infecties aan de oren. Oorpijn: 2 of 3 druppels op een wattenstaafje in het oor doen 2 of 3 keer per dag.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Oorontsteking natuurlijk behandelen
Koningskaars bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit