Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht betaïne HCL

Betaïne HCL

Geneeskracht van betaïne

Betaïne HCL (betainehydrochloride) is een combinatie van betaïne en hydrogen chloride (HCI) of waterstofchloride (een anorganische verbinding van waterstof en chloor). De fuctie van HCL is het afbreken van voedsel tot kleinere deeltjes en het doden van bacteriën.

Betaïne HCL helpt om de maag weer zuurder te maken, waardoor de spijsvertering beter verloopt. Door de aanwezigheid van voldoende maagzuur krijgt de alvleesklier in het spijsverteringsproces voldoende prikkels om diverse enzymen uit te scheiden die de spijsvertering verbetert.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van betaïne

Als we ouder worden en ook door chronische stress kan de hoeveelheid maagzuur in de maag negatief beïnvloeden. Te weinig maagzuur kan leiden tot constipatie, een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsklachten. Zelfs brandend maagzuur kan het gevolg zijn van maagzuurtekort omdat het in plaats van het voedsel te verteren op het voedsel komt te liggen.
Betaine HCL (betainehydrochloride) wordt toegepast om de concentratie van maagzuur in de maag te verhogen, maagzuur dat nodig is om de voeding af te breken.

Waarvoor kan betaïne gebruikt worden

Dosering van betaïne

  • Voor een goed homocysteïnegehalte wordt vaak een relatief hoge dosering betaïne ingezet: 6 gram poeder per dag, verdeeld over de dag in te nemen.
  • Betaïne kan het beste bij de maaltijd worden ingenomen.
  • Ter ondersteuning van hart- en bloedvaten is een dosering van een halve of hele gram in principe voldoende.
  • Ter ondersteuning van de lever (bijvoorbeeld bij intensief alcoholgebruik) is de aanbevolen dosering 1 tot 2 gram poeder per dag. Lagere doseringen worden gebruikt als algehele ondersteuning van de leverfunctie.
  • Voor kinderen kan de dosering het beste worden uitgerekend op basis van lichaamsgewicht, er van uitgaande dat de adviesdosering voor volwassenen geldt voor een persoon van 70 kg.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van betaïne

  • Betaïne werkt nauw samen met SAMe, foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 bij de afbraak van homocysteïne.
Betaine HCL (betainehydrochloride) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van betaïne

  • Betaïne kan enkele kleine bijwerkingen veroorzaken: misselijkheid, maagklachten en diarree.
  • Er zijn geen gegevens bekend over de veiligheid van betaïne tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit