Doorgaan naar hoofdcontent

Rode klaver

Rode klaver, Trifolium pratense, violetklaver, drieblad, driesnedeklaver, boerenklaver, red clover

Geneeskracht van rode klaver

De bloemhoofdjes van rode klaver bevatten biochanine A (isoflavonen), een fyto-oestrogeen dat zich kan binden aan de menselijke oestrogeenreceptoren. Rode klaverextract wordt gebruikt om overgangsklachten te verminderen en bij bepaalde ouderdomsziekten bij vrouwen die verband houden met oestrogeengebrek.

Rode klaver wordt toegepast bij kankerpreventie, osteoporose, indigestie, hoog cholesterolgehalte, kinkhoest, hoest, astma, bronchitis, seksueel overdraagbare aandoeningen, om symptomen van de menopauze te verminderen, premenstrueel syndroom.

De bloemen en de verse, jonge bladeren van rode klaver en zelfs de wortels kunnen gegeten worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rode klaver

Rode klaver bevat isoflavonen (fyto-oestrogenen) die omgezet kunnen worden in natuurlijke oestrogenen en zich kunnen binden aan de menselijke oestrogeenreceptoren en daardoor kan rode klaver de botresorptie (onttrekking van calcium uit het botweefsel ) onderdrukken, de botvorming stimuleren bij vrouwen in de menopauze en het stimuleren van onderontwikkelde borsten (te kleine borsten) en de borsten vooral verstevigen.

Waarvoor kan rode klaver gebruikt worden

Dosering van rode klaver

  • De juiste dosis voor rode klaver is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor rode klaver vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van rode klaver

  • Niet geven tijdens de zwangerschap of zogen
  • Niet geven bij bloedstollingstoornissen of bij voorgeschiedenis van een bloeding, tenzij op advies van een deskundige
  • Niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij voorgeschiedenis ervan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie. Tenzij op advies van een deskundige (hoewel er geen argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten toe te schrijven als de synthetische oestrogenen)
  • Vanwege het bloedverdunnend effect, niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep. Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Rode klaver, Trifolium pratense, violetklaver, drieblad, driesnedeklaver, boerenklaver, red clover

Herkomst van rode klaver

  • Europa
  • West-Azië
  • Noord-Afrika

Beschrijving van rode klaver

Stengels

De behaarde stengels groeien vanuit de oksels van de rozetbladen. Meestal zijn ze boogvormig opstijgend. Bij forse exemplaren staan ze in een kring.

Bladeren

De onderste, drietallige bladen zijn lang gesteeld. De verspreid staande bovenste, eveneens drietallige bladen zijn bijna zittend. De behaarde deelblaadjes zijn eivormig tot langwerpig en hebben aan de bovenkant vaak elk een V-vormige vlek. De steunblaadjes van de middelste en bovenste bladen zijn breed, meestal eirond, generfd en voor meer dan de helft met de bladsteel vergroeid. Het vrije deel is driehoekig en vrij plotseling toegespitst.

Bloemen

De bloeiwijzen zijn dichtbloemig, bolvormig tot eivormig en meestal aan de voet omhuld door de schutblaadjes van de bovenste 2 bladeren van een stengel of zijtak. Soms steken de bloeiwijzen op een korte steel boven de bladen uit of ze zitten met twee bij elkaar. De bovenste bloemen staan rechtop (met een ronde top). Ze zijn 1 tot 2 cm en paarsrood, roze of soms wit. De kelk heeft 10 nerven. De kelkbuis is aangedrukt behaard. Bloemen met tien meeldraden, waarvan 9 met elkaar zijn vergroeid en een bovenstandig vruchtbeginsel met een stijl met 2 stempels.

Rode klaver in de keuken

  • Jonge klaverblad is zowel rauw als gestoofd zoals spinazie te gebruiken
  • Klaverblaadjes in een broodje geeft een bijzonder smaak
  • Klaverbloemen zijn heel lekker als zoetzuur, kunnen gebruikt worden als garnering
  • Gedroogde klaverbloemen zijn geschikt om kruidenthee mee te maken en kan ook als droog kruid in combinatie met boter gebruikt worden

Reacties

    Powered By ConvertKit