Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is psoriasis

Psoriasis
Psoriasis is een auto-immuunziekte, een chronische huidaandoening dat de productie van nieuwe huidcellen veel sneller laat verlopen dan het afwerpen van oude huidcellen. Levende huidcellen hopen zich dan op, met onvolgroeide huidcellen (plaque), dit zorgt ervoor dat een groot aantal huidcellen uiteindelijk de buitenste laag van de huid bereiken en afsterven op het oppervlak (zoals alle verouderde huidcellen doen), waardoor een verhoogde, rode plak achterblijft die bedekt is met witte/zilveren schilfers.

Als er droge, jeukende, schilferende, pijnlijke, rode plekken op de huid ontstaan, bestaat de kans dat het psoriasissymptomen zijn. Psoriasis komt en gaat meestal in cycli in de loop van iemands leven, vaak worden schilferende, ongemakkelijke huidopflakkeringen veroorzaakt op momenten dat de immuunfunctie laag is of het stressniveau hoog is.

Psoriasis ontstaat vaak op ellebogen, knieën, handpalmen, voetzolen, onderrug en op het hoofd.

Verschillende vormen van psoriasis

Psoriasis vulgaris

  • Is de meest voorkomende vorm van psoriasis en veroorzaakt rode, schilferige huidvlekken. In vergelijking met andere vormen van psoriasis, heeft psoriasis vulgaris de neiging om zich te ontwikkelen, zelfs als iemand vooraf niet ernstig ziek was of leed aan merkbare symptomen van auto-immuunziekten.

Psoriasis guttata

  • Is psoriasis dat het meest voorkomt bij kinderen en tieners. Dit veroorzaakt meestal kleine rode bultjes of plekken die kunnen worden veroorzaakt door een lage immuunfunctie, stress of infecties, zoals keelontsteking en amandelontsteking.

Psoriasis erytrodermie

  • Zorgt ervoor dat de rode huidschilfers loslaten in vellen, wat kan leiden tot ernstige zonnebrand of infecties wanneer iemand niet voorzichtig is met het beschermen van de huid of deze onbehandeld laat. Psoriasis erytrodermie wordt veroorzaakt door het Köbner fenomeen, een huidziekte dat ontstaat of zich uitbreidt naar plaatsen waar de huid een trauma heeft ondergaan. Psoriasis erytrodermie kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen.

Psoriasis palmaris

  • Psoriasishaarden op handpalmen en voetzolen.

Psoriasis pustulosa

  • Veroorzaakt met pus gevulde, ontstoken blaren op de huid die meestal pijnlijk aanvoelen.

Psoriasis inversa

  • Bij huidplooien, zoals oksels, lies en onder de borsten.

Psoriasis unguum

  • Nagelpsoriasis

Psoriasis capitis

  • Op de behaarde hoofdhuid

Verschil tussen psoriasis en eczeem

Psoriasis is gemakkelijk te verwarren met andere huidaandoeningen, waaronder eczeem en rosacea, dat gelijklopende symptomen kan bezitten.

Psoriasis wordt vaak gezien op de knieën en ellebogen, terwijl eczeem zich meestal vormt op gevoelige gebieden zoals de achterkant van de knieën, handen, wangen, kin en de binnenkant van de ellebogen.

Eczeem heeft de neiging om erg jeukend te zijn, terwijl psoriasis naast plaques meer pijn en droge schilfers op de huid kan veroorzaken.

Een andere factor dat eczeem onderscheidt van psoriasis is dat eczeem vaak zweren, vocht, puistachtige uitbarstingen op de huid veroorzaakt, terwijl psoriasis normaal geen zweren, blaren veroorzaakt en droog is.
Mariadistel helpt ondersteunend bij het voorkomen van leverschade door toxische inwerking, acute en chronische leveraandoeningen. Mariadistel kan ondersteunend werken bij psoriasis.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Psoriasis natuurlijk behandelen
Mariadistel bij bol.com
Middelen die ondersteunend werken bij psoriasis

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit