Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is het syndroom van Raynaud

Syndroom van Raynaud, ziekte van Raynaud
Het syndroom van Raynaud wordt gekenmerkt door pijnlijke samentrekkingen van de kleine aders, vooral in de vingers en tenen. Mensen met de ziekte van Raynaud ervaren korte periodes van vasospasme (tijdelijk samentrekken van de bloedvaten waardoor de bloedstroom naar de ledematen afneemt).

De bloeddoorstroming komt abrupt, maar tijdelijk, tot stilstand in de kleine aders van de vingers en de tenen, meestal onder invloed van koude en vocht, soms ook door een emotionele schok. Deze reactie ontstaat door een plotse vernauwing van de diameter van deze slagadertjes en een slechte bloeddoorstroming.

Vingers en/of tenen zien wit

  • Wanneer de bloedvaten smaller worden en de bloedtoevoer naar de ledematen wordt afgesnijden, zullen de vingers en/of tenen er bleek of wit uit zien.

Vingers en/of tenen zien blauw

  • Daarna kleuren de vingers en/of tenen blauw door gebrek aan zuurstof, deze fase kan gepaard gaan met jeuk, tintelingen of een branderig gevoel.

Vingers en/of tenen zien rood

  • Wanneer het bloed terug stroomt in de vingers en/of tenen, kleuren ze geleidelijk aan rood, vooraleer ze terug een normaal uitzicht aannemen. Er kan ook een tijdelijk, pijnlijk, kloppend gevoel optreden.

2 soorten vormen van de ziekte van Raynaud

Primaire vorm

  • Is de meest voorkomende en de minst ernstige vorm van deze aandoening. De oorzaak van primaire vorm van Raynaud is niet bekend, maar het is een aandoening dat geïsoleerd is van andere gezondheidsproblemen en resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de slagaders.

Secundaire vorm

  • Wordt ook het fenomeen van Raynaud genoemd, is een ernstigere vorm van deze aandoening die de aders aantast, vaak met blijvende afwijkingen aan de haarvaten in de vingers of tenen. Aangenomen wordt dat het wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte of gezondheidstoestand, zoals bindweefselaandoeningen of andere omgevings- en levensstijlfactoren.
De duur van een aanval van de ziekte van Raynaud varieert. Het kan maar een paar minuten duren of uren blijven hangen. Afhankelijk van wat de aanval veroorzaakt, kan men de ziekte van Raynaud elke dag ervaren, zelfs meerdere keren per dag of slechts af en toe. De secundaire vorm van Raynaud kan weefselischemie (verminderde bloedvoorziening naar organen of weefsels met als gevolg een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen) veroorzaken. Dit kan uiteindelijk resulteren in gangreen (afsterven van weefsel), hoewel dit zelden voorkomt, kan de ziekte van Raynaud ook tot amputatie leiden.
Diosmine helpt bij het herstellen van de aderfuncties, bij het optimaliseren van de bloedsomloop en zorgt ervoor dat de capillaire vaten minder fragiel en beter doorlaatbaar worden.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Syndroom van Raynaud natuurlijk behandelen
Diosmine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit