Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een verslaving

Er zijn 2 soorten verslavingen

  • Verslaving aan stoffen, zoals alcohol en nicotine
  • Verslaving aan gedrag, zoals gokken of gamen
Bijna alle verslavingen stimuleren direct of indirect de afgifte van dopamine, van koolhydratenverslaving tot heroïneverslaving. Dopamine prikkelt het beloningscentrum en laat ons genieten van het leven, de vrijgekomen dopamine worden opgevangen door dopaminereceptoren. Niet bij iedereen werkt het beloningscentrum even goed, een bepaald gen kan ervoor zorgen dat er minder dopaminereceptoren zijn. Zodat men minder goed in staat is om te genieten. Zij zijn vatbaarder voor verslavingen. Daarbij komt dat de dopaminereceptoren afnemen bij frequent gebruik van dopamine stimulerende middelen, zodat men steeds meer nodig heeft om het beloningscentrum te blijven prikkelen.

Naarmate het lichaam went aan de prikkel die de stemmingsveranderende prikkels teweegbrengt, heeft men er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. Verslaving is afhankelijkheid van het lichaam en dus de stemmingen van de gebruiker verandert. Drugs zoals cocaïne, crack, LSD, heroïne,... hebben allen het genoemde effect. Dat geldt ook voor kalmerende middelen en slaappillen, nicotine, cafeïne, suiker,... Deze middelen zorgen op den duur voor een bepaalde tolerantie, het lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken en dus stijgt het aantal glazen alcohol, zet men steeds sterkere koffie, rookt men steeds meer sigaretten. Na verloop van tijd ontstaat er een bepaald evenwicht, maar dan is de volgende fase al begonnen: de verslaafde krijgt last van ontwenningsverschijnselen als het lichaam de betreffende stof niet krijgt.

Bij mensen die gevoelig zijn voor verslavingen is er een duidelijke disbalans in de dopamine levels. Dopamine is een krachtige neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor het geluksgevoel maar ook voor motivatie en focus. Wanneer men een verslaving wil aanpakken, zijn de hersenen nog altijd opzoek naar hogere dopaminespiegels. De volgende supplementen kunnen de dopamine op een natuurlijke manier in balans brengen en de verslaving ondersteunend aanpakken.

Verslaving is geen psychologisch of farmacologisch probleem en kan niet langs psychologische of farmacologische weg verholpen worden. Het probleem is in wezen van spirituele aard, een vergeefse poging om tot innerlijke heelheid en voldaanheid te komen in een leegte die men constant voelt.
De inhoudsstof L-dopa uit mucuna pruriens wordt gebruikt als een natuurlijke remedie om aandoeningen zoals verslavingen te behandelen. Uiteraard is het belangrijk om mucuna pruriens als remedie te gebruiken in combinatie met het herstel van de dopaminereceptoren. Anders verergert het probleem zelfs en veroorzaakt het nog meer schade.
Mogelijke symptomen bij ontwenningsverschijnselen
Ontwenningsverschijnselen natuurlijk verminderen
Mucuna pruriens bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit