Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht rozemarijn

Rozemarijn, Rosmarinus officinalis, roosmarijn, wierookkruid, zeedauw, rosemary
Rozemarijn, Rosmarinus officinalis, roosmarijn, wierookkruid, zeedauw, rosemary

Geneeskracht van rozemarijn

Vooral de naaldachtige rozemarijnblaadjes en de bloemtoppen bevatten carnosol, carnosinezuur, ursolinezuur, cafeïnezuur en rozemarijnzuur (fenolische antioxidant), etherische oliën (zoals cineol, kamfer en verbenon). Deze verbindingen in rozemarijnolie werken ontstekingsremmend, anti-allergeen, schimmelwerend en desinfecterend.

Rozemarijn is rijk aan vitamine B's (zoals foliumzuur, pantotheenzuur, pyridoxine, riboflavine), vitamine A, vitamine C, kalium, calcium, ijzer, mangaan, koper en magnesium.

Culiniar wordt rozemarijn als specerij gebruikt. Het blad en de olie worden gebruikt in voedingsmiddelen en de olie wordt gebruikt in dranken. Rozemarijnolie wordt gebruikt als geurstof in zepen en parfums.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rozemarijn

Rozemarijn beschermt de levercellen, ondersteunt de leverfunctie en bevordert het ontgiften van de lever. Rozemarijn choleretische werking (verhoogt de hoeveelheid gal die door de lever wordt uitgescheiden om de spijsvertering te verbeteren) en heeftt ook hepatoprotectieve eigenschappen (voorkomt schade aan de lever).

Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop, werkt bloeddrukverhogend bij lage bloeddruk, versterkt de hartcontractie en verhoogt de doorbloeding van de kransslagaders
Rozemarijn reinigt het bloed, ondersteund de lever, verlicht ontstekingen en pijn, vertraagt de groei van sommige bacteriën en gaat jeuk en irritatie tegen bij insectenbeten.

Waarvoor kan rozemarijn gebruikt worden

Dosering van rozemarijn

Rozemarijnolie wordt gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan wanneer aangebracht op de huid. Aan te raden is om rozemarijnolie te verdunnen met een neutrale dragerolie, zoals kokosolie, jojoba-olie, abrikozenpitolie, amandelolie, olijfolie, arganolie, rozenbottelolie, druivenpitolie of avocado-olie. Dit helpt om mogelijke irritatie van de huid en voortijdige verdamping van de olie te voorkomen.

Baby's

  • 1 druppel rozemarijnolie per 1 eetlepel dragerolie

Kinderen

  • 1 druppel rozemarijnolie per 1 theelepel draagolie

Volwassenen

  • 3 tot 6 druppels rozemarijnolie per 1 theelepel draagolie

Breng rozemarijnolie aan op de onderkant van de voeten of het lichaamsdeel waarop men zich richt, zoals een pijnlijke spier. Wrijf vervolgens de olie in de huid, dit verbetert de bloedstroom en de opname van de olie.

Vermijd het aanbrengen van rozemarijn en andere essentiële oliën op een beschadigde huid of in de buurt van gevoelige gebieden, zoals de ogen.

Rozemarijnolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van rozemarijn

  • Niet geven in hoge doses of onder de vorm van etherische olie tijdens de zwangerschap (baarmoederstimulerend tot abortief), mag wel culinair gebruikt worden.
  • Niet geven bij epilepsie.
  • Niet geven bij ontstekingen van het maagdarmslijmvlies.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit