Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is oorsuizen (tinnitus)

Tinnitus, oorsuizen, fantoomgeluid
Tot op zekere hoogte is oorsuizen (tinnitus) een normaal verschijnsel, in een volkomen stille ruimte hoort 80 % van de mensen binnen de 2 minuten gesuis. Oorsuizen wordt pas een probleem als men dag in dag uit, tinnitus in storende mate ervaart.

Soms ervaart men een onderbroken geluid dat samenvalt met een reëel, zij het in normale omstandigheden onhoorbaar geluid binnen het lichaam. Vaak is dat de hartslag, in dat geval ontstaat het oorsuizen doordat bepaalde bloedvaten in het hoofd trillingen veroorzaken.

Oorsuizen kan bijvoorbeeld ook parallel lopen met het geluid van gewrichten of samentrekkingen van spiertjes in het oor of het hoofd. Hier kan de oorzaak van het probleem meestal worden weggenomen, vaak met een operatie. De oplossing kan bijvoorbeeld liggen in het verwijderen of verplaatsen van een bloedvat, het verwijden van vernauwde bloedvaten of het uitschakelen van een spier.

Soms gaat oorsuizen gepaard met andere klachten. Dat kan bijvoorbeeld hyperacousis (overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden) zijn, een aandoening waarbij men bepaalde geluiden, die voor een ander normaal zijn, als te luid of storend ervaart. Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden, hoewel de aandoening kan verergeren door angst en depressie.

Bij tinnitus is er meestal sprake van een constant geluid, dat ontstaat doordat er iets scheelt aan het gehoorsysteem. Het gehoor is ook bij afwezigheid van geluid tot op zekere hoogte actief. Bij stilte vertoont het een onregelmatig patroon van elektrische signaaltjes. Wanneer in dat patroon om één of andere reden iets verandert, ervaren de hersenen die signalen niet meer als stilte maar als geluid en dan ontstaat oorsuizen.

Tinnitus kan een regelrechte aanslag op de levenskwaliteit veroorzaken. Bij sommigen leidt de aandoening tot slaapstoornissen of concentratiestoornissen of depressie. Soms treden tinnitussymptomen geleidelijk aan op en verdwijnen uiteindelijk als de hersenen en oren zich aanpassen. Tinnitus kan ook jaren aanhouden en verschillende complicaties veroorzaken.
Vitamine B12 helpt bij de productie van myeline, een vettige substantie die zenuwen in het binnenoor beschermt. Er is een verband tussen een vitamine B12 tekort en tinnitus. Vermoedelijk kan door een vitamine B12 tekort, de myelineschede (isolerende laag rondom zenuwuiteinden) worden aangetast en dit kan leiden tot oorsuizen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Oorsuizen (tinnitus) natuurlijk behandelen
Vitamine B12 zuigtabletten bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit