Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is nekpijn

Nekklachten, nekpijn
De symptomen van een stijve nek zijn krampachtige, pijnlijke samentrekkingen van de nekspieren. Dit kan veroorzaakt worden door koude of door vastzittende spieren, veel voorkomende triggers zijn onder meer een slechte houding, sportgerelateerde blessures, door bepaalde inspanningen, herhaaldelijk werkgerelateerde bewegingen, het hoofd te lang in een onnatuurlijke stand houden en zelfs huishoudelijke taken.

Een stijve nek is meestal een symptoom van overmatig gebruik of overbelasting van de nekspieren.

Nekpijn komt vaak voort uit het ruggenmerg en wordt veroorzaakt door bepaalde (meestal tijdelijke) veranderingen in zenuwsignalen. De nek is zeer gevoelig voor stijfheid, spanningen en beklemming vanwege de mobiliteit, bewegingsbereik en de vitale rol van de nekspieren, bij het ondersteunen van het hoofd bij alledaagse bewegingen.

De intensiteit van een stijve nek hangt sterk af van persoon tot persoon en de oorzaak van de pijn. Sommigen ervaren slechts milde, kortdurende pijn, terwijl anderen te maken hebben met extreme pijn, benauwdheid en problemen met normaal functioneren. Symptomen van een stijve nek verdwijnen meestal binnen een paar dagen, maar kunnen langer duren, soms enkele weken. Nekpijn kan ook afnemen en en weer erger worden bij plotselinge bewegingen, stress of slecht slapen.

Nekpijn kan naar de basis van de schedel en de schouders uitstralen en hoofdpijn veroorzaken. Nekbewegingen kunnen de pijn erger maken. De pijn kan zich naar een arm, een hand of de vingers verbreiden. Dit wordt veroorzaakt door de irritatie van een zenuw die door het wervelkanaal in de nek naar de arm loopt. Er kan gevoelloosheid of tintelingen in een deel van de arm of de hand optreden.
Bergthee (wintergreen) zalf, -gel of -olie zorgt dat pijnlijke gewrichten kunnen ontspannen, gezwollen en geïrriteerde pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door enkele druppels bergthee olie in te masseren, nekpijn verlichten. Bergthee kan de symptomen verminderen van artritis, reuma, lage rugpijn en chronische nekpijn.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Nekpijn natuurlijk behandelen
Wintergreen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit