Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is het immuunsysteem

Immuunsysteem, afweersysteem
Ons lichaam wordt constant belaagd door horden microscopisch kleine organismen (micro-organismen) uit de omgeving. Ons immuunstelsel (afweersysteem) is voortdurend paraat om die te bestrijden.

Het immuunsysteem werkt als een soort geheime dienst, die al voor onze geboorte begint met voorbereidingen op de komende oorlog. Bij een aanval van de micro-organisme mobiliseert het een team chemische koeriers, die de opdrachten aan de vechttroepen moeten overdragen. De troepen die eenmaal slag hebben geleverd met de vijand, blijven in de achterhoede, maar zijn bij elke nieuwe aanval van dezelfde organismes onmiddellijk in staat van paraatheid.

Er zijn 2 soorten immuniteit

Passieve immuniteit

  • Die al bij de geboorte bestaat. Een baby krijgt daarnaast nog tijdelijk passieve immuniteit door de antistoffen in de moedermelk (hierbij lijkt borstvoeding in ernstige maten de gezondheid van de baby te bevorderen tegenover flesvoeding), die hem beschermt terwijl hij zijn eigen actieve immuniteit opbouwt.

Actieve immuniteit

  • Ontstaat als reactie op het eerste contact met een voor het lichaam onbekend virus of bacterie. Deze immuniteit is blijvend, omdat het immuunstelsel over een geheugen beschikt en ziekteverwekkers kan herkennen. Bij een volgend contact staat de verdediging dan al klaar.
Om een kind immuun te maken voor bijvoorbeeld mazelen of kinkhoest kan men het inenten met het gedode of verzwakte micro-organisme. Voor het kind is dit een lichaamsvreemde substantie (antigeen genoemd), waartegen het een verdediging opbouwt. Als het op latere leeftijd met het levende mazelen-virus in contact komt, hoeft de verdediging alleen nog maar geactiveerd te worden. Maar de verdediging tegen het mazelen-virus biedt geen bescherming tegen bijvoorbeeld het poliovirus. Het immuunstelsel moet tegen elk type ziekteverwekker een eigen verdediging opbouwen. Hetzelfde principe geldt voor een antivirus op een computer die eerst een virus moet herkennen vooraleer deze onderschept kan worden.
Probiotica versterkt de darmflora, wat één van de belangrijkste aspecten is voor een goed werkend immuunsysteem.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Het immuunsysteem natuurlijk versterken
Probiotica en prebiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit