Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een nierontsteking

Nierontsteking
Een nierinfectie is een acute aandoening die optreedt wanneer bacteriën of virussen in de nieren terecht komen. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed via urine. Urineleiders transporteren de urine naar de blaas, waar het wordt bewaard tot de urine wordt geloosd.

Wanneer een infectie wortel schiet in de blaas, urineleiders of de nieren, kan een urineweginfectie ontstaan.

De urinewegen bestaan uit de nieren, blaas en urineleiders. De nieren zijn verantwoordelijk voor verschillende vitale functies, waaronder vochtbalans, elektrolytniveaus, afvalverwijdering, regulering van de bloeddruk en het aantal rode bloedcellen. De nieren doen dit door elke dag ongeveer 150 liter bloed te reinigen. Tijdens het schoonmaken wordt tussen de 1 en 2 liter water aangemaakt, vermengd met afvalstoffen uit het bloed, vormen ze samen urine.

De urineleiders zijn dunne buisjes die de urine van de nieren naar de blaas transporteren. De blaas slaat de urine op, van 1,5 tot 2 kopjes per keer. Wanneer de blaas zijn capaciteit bereikt, worden signalen naar de hersenen gestuurd om te plassen.

Een gevoel van uitputting, bloedarmoede, verhoogde bloeddruk, regelmatig etterige infecties kunnen tekenen zijn van een ernstige nierfunctiestoornis. Bij dergelijke symptomen dient onmiddellijk een deskundige geraadpleegd te worden.

Een nierontsteking kan worden veroorzaakt door een (niet behandelde) blaasontsteking als de bacteriën namelijk via de urineleider bij de nieren komen. Escherichia coli (E. coli) is vaak de bacterie die de eerste infectie veroorzaakt. Nierontsteking kan echter ook ontstaan na bacteriële infecties van angina, bijholteontsteking, roodvonk of een abces aan het gebit. Bovendien is de nierfunctie vaak beperkt bij bepaalde aandoeningen als diabetes.
D-Mannose kan ingezet worden bij blaas- en urinewegontsteking die zijn gebaseerd op een infectie met E-coli. In 90% van de blaasontstekingen is dit het geval.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Nierontsteking natuurlijk behandelen
D-mannose bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit