Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is multiple sclerose

Multiple sclerose
Multiple sclerose (MS) is een degeneratieve aandoening van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), die de informatiestroom in de hersenen en tussen de hersenen en het lichaam verstoort, waardoor ernstige neurologische en motorische stoornissen ontstaan.

Myeline is een vetachtige stof in de mergschede, het omhult de uitloper van een zenuwcel. Myeline heeft enerzijds een beschermende functie, anderzijds zorgt het voor een snellere geleiding van de zenuwimpulsen. Bij MS wordt dit beschermende myeline beschadigd (demyelinisatie), wat de zenuwimpulsgeleiding verstoort. Wanneer myeline beschadigd is, vertragen of stoppen zenuwsignalen die de ogen, hersenen en ruggenmerg bereiken. Naarmate MS in de loop van de tijd verergert, kunnen de hersenen soms in omvang krimpen naarmate meer myeline en axonen worden vernietigd, wat leidt tot een verminderd cognitief functioneren en vele andere symptomen die verband houden met een disfunctie van het zenuwstelsel.

Er zijn verschillende soorten multiple sclerose die de ernst van de ziekte beschrijven en ook de fluctuaties tussen remissie en opflakkeringen. De reden dat remissie en opflakkeringen optreden, is omdat de myeline-omringende zenuwen kunnen worden gerepareerd, vervolgens opnieuw worden beschadigd, vervolgens opnieuw worden gerepareerd, enzovoort. Remissies bij MS-symptomen kunnen maanden of zelfs jaren aanhouden.

Terugval van symptomen van multiple sclerose kan in sommige gevallen slopend zijn, maar in andere gevallen mild. Meestal zal het herstel van MS slechts van korte duur en onvolledig zijn, aangezien de aandoening na verloop van tijd erger wordt. Sommige hebben misschien maar één enkel symptoom en er gaan maanden of jaren voorbij zonder andere symptomen te ervaren. Een uitbarsting van symptomen kan soms maar één keer optreden, verdwijnen en komen nooit meer terug. De symptomen kunnen ook heftig zijn en weken of maanden na het eerste begin erger worden. Dit wordt primair progressief patroon genoemd. Wanneer MS-remissies en opflakkeringen elkaar afwisselen, wordt dit secundair progressief patroon genoemd.
L-glutathion is een lichaamseigen antioxidant, waarvan het grootste deel gebruikt wordt om het lichaam tegen vrije radicalen te beschermen. Hogere glutathionwaarden beschermen de zenuwcellen en helpt beschadiging van de cellen door vrije radicalen te voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress en een tekortschietend glutathionsysteem speelt een rol bij verschillende neurologische aandoeningen, zoals bij de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en amyotrofische laterale sclerose (ALS).
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Multiple sclerose natuurlijk behandelen
L-glutathion bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit