Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is menstruatiepijn

Menstruatiepijn, dysmenorroe
Meer dan de helft van de vrouwen ervaren een pijnlijke menstruatie (dysmenorroe), dat gepaard gaat met buikkrampen.

Bij de meeste vrouwen beginnen de symptomen van menstruatiepijn meestal een paar dagen voordat het bloeden begint en blijven tijdens de menstruatie aanhouden. Pijn en krampen in de onderbuik kunnen variëren van licht ongemak tot slopende pijn. Deze krampen zijn een natuurlijk gevolg van de menstruatiecyclus, de pijn wordt veroorzaakt als de baarmoeder samentrekt om het uitdrijven van het slijmvlies van de baarmoeder te vergemakkelijken.

De oorzaak is de stijging van prostaglandines, hormonen die worden gevormd door de cellen van het baarmoederslijmvlies. Prostaglandines zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Hoe meer prostaglandines, hoe pijnlijker de menstruatie vaak is. Prostaglandines zorgen ook voor het doorgeven van pijnprikkels. Zo kunnen tijdens de menstruatie ook andere klachten zijn, zoals hoofdpijn. Doen de symptomen zich meer voor aan het begin van de bloeding, dan wordt gesproken over PMS (premenstrueel syndroom). Jongere vrouwen en adolescente meisjes hebben de neiging om hogere prostaglandines-niveaus te hebben en daarom kunnen ze een intensere pijn ervaren dan vrouwen van 30, 40 of 50 jaar.

Wanneer er een onderliggende voortplantingsstoornis of ziekte is die bijdraagt aan pijnlijke krampen tijdens een menstruatiecyclus, wordt dit secundaire dysmenorroe genoemd. Bij vrouwen met secundaire dysmenorroe heeft de pijn de neiging eerder in de cyclus voor te komen en langer aan te houden. In tegenstelling tot mensen met primaire dysmenorroe gaat het ongemak echter meestal niet gepaard met misselijkheid, braken, vermoeidheid of diarree.
Monnikspeper (Vitex agnus castus) kan ingezet worden bij een onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatiebloeding, cyclus zonder eisprong, pijnlijke menstruatie, menstruatie met veel bloedverlies of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties. Monnikspeper kan na het stoppen met de pil, helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Menstruatiepijn natuurlijk behandelen
Monnikspeper (vitex agnus castus) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit