Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is verzuring van de spieren

Melkzuur, lactaat, verzuring
Melkzuur ontstaat doordat het lichaam koolhydraten verbrandt. Melkzuur (C3H6O3) is een organische verbinding, dat vooral in spierweefsels aanwezig is als bijproduct van anaerobe glycolyse (metabolische route waarbij geen zuurstof nodig is).

Om melkzuur te verbranden heeft het lichaam voldoende zuurstof nodig. De aanmaak van melkzuur en de toevoer van zuurstof moeten dus in balans zijn. Hoe intensiever en langer de inspanningen zijn, hoe meer melkzuur er wordt aangemaakt. Wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is, hoopt het melkzuur zich op in de spieren. De spieren kunnen dan minder goed samentrekken en dat veroorzaakt een branderig gevoel.

Bij zuurstofgebrek kan een anaërobe afbraak plaatsvinden, waarbij uit pyrodruivenzuur melkzuur wordt gevormd. Pyrodruivenzuur is het eindproduct van glucose afbraak. De hoeveelheid energie die hierbij vrijkomt, is veel geringer dan bij aërobe afbraak (afbraak met zuurstof). De aërobe afbraak vindt bij explosieve inspanningen in spiercellen plaats. Het gevormde melkzuur veroorzaakt een lokale verzuring, wat tot uiting komt in spiervermoeidheid. De vorming van melkzuur is een noodvoorziening. In rust wordt het melkzuur weer omgezet in pyrodruivenzuur, waarna de aërobe afbraak plaatsvindt.

Eén van de grootste problemen bij sport is de energievoorziening tijdens de inspanning. Voor het samentrekken van spiercellen is energie nodig. Deze energie kan vrijgemaakt worden door glucose (afkomstig van koolhydraten) en vetzuren (afkomstig van vetten) te verbranden. Uit glucose kan sneller energie worden vrijgemaakt dan uit vet. Bovendien is er voor de verbranding van glucose minder zuurstof nodig dan voor de verbranding van vetzuren. Glucose en vetzuren kunnen ook zonder zuurstof energie leveren. Maar daarbij ontstaan respectievelijk zuren (melkzuur) en ketonen (aceton), waardoor het zuur-base-evenwicht verstoord raakt.

In de spieren bevinden zich een kleine voorraad glucose in de vorm van glycogeen. In de lever bevindt zich ook glycogeen, maar deze moet eerst via het bloed naar de spieren vervoerd worden. De hoeveelheid glycogeenreserve is beperkt vergeleken bij de vetreserve. Het probleem is echter dat de vetverbranding veel zuurstof kost en dat vet een langzame energiebron is.

Verschil tussen lactaat en melkzuur

Lactaat wordt geproduceerd door het lichaam als reactie op aerobe oefeningen en dient als brandstof voor de spieren, vertraagt vermoeidheid en voorkomt letsel. Melkzuur bevat 1 extra proton en wordt helemaal niet geproduceerd door het lichaam tijdens het sporten. Lactaat is melkzuur, waarbij 1 proton ontbreekt. Wanneer melkzuur een proton afstaat, wordt het omgezet naar lactaat.

Is melkzuur schadelijk voor het lichaam

Een hoog melkzuurgehalte als gevolg van inspanning is een normale reactie van het lichaam, tijdelijk en voor het grootste deel niet schadelijk.
Wanneer de melkzuurspiegels echter aanzienlijk stijgen, wordt dit melkzuurvergiftiging (lactaatacidose of melkzuuracidose), wat als levensbedreigend wordt beschouwd, melkzuuracidose treedt op wanneer het lichaam te veel lactaat aanmaakt of wanneer het lichaam lactaat niet snel genoeg kan verwijderen.

Melkzuur in voedingsmiddelen

Behalve in het menselijk lichaam vind je ook melkzuur in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen. Melkzuurbacteriën worden bijvoorbeeld aangetroffen in yoghurt en kefir. Melkzuurgisting is het meest uitgebreide fermentatieproces en afhankelijk van de bacteriën die worden gebruikt, kan het verkregen melkzuur worden ingedeeld in thermofiel, probiotica en mesofiel.
Creatine werkt als een soort buffer tegen de opbouw van melkzuur tijdens intensieve spierarbeid. Creatine stelt spiercellen in staat om vaker achter elkaar samen te trekken, doordat het de spiercel voorziet van meer moleculaire energie.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Verzuring van de spieren natuurlijk behandelen
Creatine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit