Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is leptine

leptine (hormoon)
Leptine (peptidehormoon) dat wordt geproduceerd door de vetcellen en een rol speelt bij de regulatie van het verzadiginggevoel door in te werken op de hypothalamus om de eetlust te onderdrukken en vet te verbranden dat is opgeslagen in vetweefsel.

Leptine (verzadigingshormoon) stuurt signalen naar de hersenen wanneer men voldoende gegeten heeft en het energieniveau (calorie-inname) voldoende is. Wanneer het leptinegehalte stijgt, neemt het hongergevoel af terwijl het tegelijkertijd het energieverbruik verhoogt.

Ghreline staat bekend als het hongerhormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en stuurt signalen naar de hersenen als er onvoldoende wordt gegeten en is het enige bekende hormoon dat de voedselinname stimuleert.

Factoren die de leptine- en ghrelinespiegels kunnen beïnvloeden

  • Calorie-inname
  • Maaltijden
  • Slaap- en waakcyclus
  • Blootstelling aan licht
  • Beweging
  • Stress
De belangrijkste regulator van de leptineproductie is lichaamsvet (vetweefsel). Niveaus variëren afhankelijk van het huidige percentage lichaamsvet. Leptine wordt voornamelijk geproduceerd door vetcellen, daarom stijgen de leptinespiegels meestal wanneer iemand meer lichaamsvet krijgt en nemen ze af wanneer iemand gewicht verliest. Leptine speelt ook een belangrijke rol bij de regulering van het voortplantingssysteem, de schildklier, de bijnieren en de productie van groeihormoon.

Mensen die willen afvallen hebben de reflex om weinig te gaan eten, waardoor de vetcellen hun opgeslagen energie verliezen. Hierdoor vermindert de productie van leptine. Erger is nog tijdens een dieet (tijd van verminderde voedsel inname) zetmeel (koolhydraten, suikers) te eten, hierdoor verkrijgt men een hoge insuline spiegel. Hoge insuline-spiegels betekenen dat het lichaam zoveel mogelijk energie (vetten) gaat opslaan. De combinatie van hoge insuline-spiegels en lage leptine-spiegels gaat het lichaam vanwege de hoge insuline-spiegels vet opslaan, tegelijkertijd is het lichaam extra zuinig om energie te verbruiken. Om af te slanken is het nodig om lage insuline-spiegels en een hoge leptine-spiegels te verkrijgen.

Tijdens een dieet (verminderde voedsel inname) denkt het lichaam dat je aan het verhongeren bent en geven de hersenen opdracht extra zuinig te zijn met energie, zodoende zal het afvallen gedoemd zijn te mislukken.

Het eten van koolhydraat rijke voeding (brood, pasta, suiker, ...) kan er toe laten dat de leptine-spiegels te laag zijn en de insuline-spiegels veel te hoog. Groenten zijn goed om de gevoeligheid voor leptine te bevorderen. Eiwitten in plaats van brood voor het ontbijt is een goed begin om de gevoeligheid voor leptine te herstellen. Vezelrijk voedsel (groenten), de juiste vetten (vette vis, olijfolie, kokosolie) zijn essentieel.

Een hogere inname van eiwitten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel en de insulinespiegel laag blijft. Belangrijk om het hongergevoel te verminderen, de opslag van vet te verminderen en de verbranding te stimuleren. Eiwitrijke voeding zoals bonen, vlees, vis, eieren, ... bevatten lysines. Deze stoffen helpen bij het afbreken van oestrogenen, vooral van belang voor vrouwen met veel heupvet en mannen met een dikke buik.
Irvingia Gabonensis (African mango) en niet de gewone mango, kan de vetverbranding ondersteunen.
Leptine spiegel natuurlijk normaliseren
African mango bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit