Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is hyperventilatie

Hyperventilatie
Hyperventilatie is te snel of te diep ademhalen, als dit lang aanhoudt, raakt het lichaam te veel koolzuur kwijt en verandert de verhouding zuurstof/koolzuur in het bloed.

We ademen zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan bij wat we doen. Tijdens de slaap hebben we bijvoorbeeld niet zoveel zuurstof nodig, dus dan is de ademhaling rustig. Bij grote inspanning, zoals hardlopen, is meer zuurstof nodig, dan ademen we sneller.

Bij hyperventilatie is de ademhaling van slag, vaak zonder dat men het zelf beseft. Wanneer men in rust is, bijvoorbeeld zittend in de sofa, kan bijvoorbeeld nervositeit of angst de ademhaling opdrijven, alsof men aan het hardlopen is. Ook overbelasting en/of oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Het lichaam gaat hierdoor stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Het is dan alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning.
L-theanine vermindert angst en verhoogt de concentratie bij alledaagse activiteiten bij personen die een relatief hoge mate van angst ervaren. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfa-golven hangen samen met een toestand van ontspanning.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Hyperventilatie natuurlijk behandelen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit