Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is hooikoorts

Hooikoorts, allergische rhinitis, pollinosis, allergie voor stuifmeel pollen
Allergische rhinitis (hooikoorts) is een vorm van allergie dat zich uit door een abnormale gevoeligheid voor een bepaalde stof en manifisteert zich vooral door:
  • Een waterige loopneus
  • Jeuk in de neus, oren en het gehemelte
  • Niesbuien
  • Neusverstopping
  • Rode, jeukende en tranende ogen
Hooikoorts wordt meestal uitgelokt door het stuifmeel (pollen) van bloeiende planten (meeldraden), dat verspreid wordt door de wind of door insecten. In dat geval spreken we van pollinose. In andere gevallen wordt het uitgelokt door mijten die zich in het stof binnenshuis bevinden, door pels of pluimen van dieren, of ook door verschillende chemische stoffen (zoals lijmen, solventen, verven).

Hoewel hooikoorts vaak op jonge leeftijd begint, kan het iedereen op elk moment treffen. Soms vervagen de seizoensgebonden allergiesymptomen in de loop van de jaren, om later in het leven terug te komen. Als men op een locatie seizoensgebonden allergiesymptomen ervaart en naar een nieuw gebied met verschillende soorten flora verhuist, kunnen de allergieën verdwijnen.

Elke boom, bloem en onkruid geeft stuifmeel af, maar niet alle individuen hebben verhoogde gevoeligheid of allergische reacties op alle pollen. Het is belangrijk om op te letten en te herkennen wat allergiesymptomen veroorzaakt.

Onbehandeld, seizoensgebonden allergiesymptomen veroorzaken ellendige symptomen, beïnvloeden de dagelijkse activiteiten en kunnen astma-aanvallen veroorzaken. Ongeveer 80 % van de mensen met astma heeft last van seizoensgebonden allergieën.
Quercetine (plantenpigment) stopt de productie en afgifte van histamine en verbetert de antioxidant-status, hierdoor kan quercetine de symptomen verminderen van hooikoorts. Mensen met hooikoorts, maar ook met astma en eczeem zijn van nature niet zo goed in het afbreken van histamine.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Hooikoorts natuurlijk behandelen
Quercetine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit