Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is haaruitval

Haaruitval, haarverlies, kaal worden, verlies van hoofdhaar, alopecie
Het verliezen van 50 tot 150 haren per dag wordt als normaal beschouwd, maar als je meer begint te verliezen, wordt het problematisch, vooral als het haarverlies zichtbaar wordt. Wat zit er achter haarverlies, hoe kan men de oorzaak en niet alleen de symptomen op een natuurlijke wijze behandelen.

Haaruitval is meer een esthetisch probleem, een probleem dat zowel voorkomt bij mannen en vrouwen. Haaruitval kan de ganse hoofdhuid treffen (diffuse alopecie) of alleen maar een deel, waardoor kleine gebieden haarloos worden (gelokaliseerde alopecie).

Wist je dat haaruitval en broze nagels, naast stress en een slecht dieet, ook het gevolg kan zijn van een slechte bloedsomloop?

Hormonale diffuse haaruitval (kaalhoofdigheid)

Komt het meest voor en wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen (androgenen) of aan een verworven gevoeligheid voor deze hormonen, van genetische oorsprong (dit is het geval in families waar kaalhoofdigheid van vader op zoon wordt doorgegeven). Dit soort alopecie komt vooral voor bij mannen, maar kan ook vrouwen treffen op het ogenblik van de menopauze, door een verminderde afscheiding van vrouwelijke hormonen of ingevolge een behandeling met androgenen. Dit soort alopecie kan ook optreden door een zenuwschock of stress. De evolutie is meestal gespreid over vele jaren.

Niet hormonale diffuse haaruitval

Dit komt ook veel voor en kan optreden op eender welke volwassen leeftijd. Het hangt samen met het stilvallen van de groei van de zones waar de haren groeien (haarzakjes). Het ontstaat vrij plots; patiënten klagen erover dat zij 's morgens op hun hoofdkussen heel wat haren vinden. Meestal komt het door een duidelijke oorzaak: een bevalling, een chirurgische ingreep, een infectie, zware stress, een ernstig ongeval, het nemen van medicatie,... In de meeste gevallen, na 2 of 3 maanden, komt alles terug in orde, vooral indien de uitlokkende oorzaak genezen is.

Pelade en pseudo-pelade

Pelade wordt gekenmerkt door gelokaliseerde haaruitval, waardoor ronde kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. De opperhuid is glad, blijft soepel en kan worden geplooid. Pelade, waarvan de oorsprong nog maar slecht gekend is, treedt vaak op als secundair effect bij emotionele shocks (rouwproces). In de meeste gevallen is dit niet definitief en is haargroei terug mogelijk. Wanneer de opperhuid verdund is, glanzend en zich niet laat plooien, gaat het om pseudo-pelade. Dit ontstaat vaak door ziekten. Behandelingen zijn weinig doeltreffend.

Gelokaliseerde haaruitval

Kan worden veroorzaakt door een definitief letsel aan de hoofdhuid (een brandwonde), door herhaalde trauma's aan de haarwortels (bijzondere kapsels, zenuwtics waarbij men steeds aan het haar trekt), een infectie van de hoofdhuid door schimmels en andere huidziekten.
Trenker alline proderm capsules bevatten hyaluronzuur en keratine deze zorgen voor soepelheid, vochtbinding, betere bloedcirculatie en maken haar, huid en nagels sterk en flexibel.
Mogelijke oorzaken
Haaruitval natuurlijk behandelen
Trenker alline proderm bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit