Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is geelzucht

Geelzucht, icterus hepatitis, galziekte, leverontsteking
Geelzucht is een symptoom van een gestoorde leverfunctie, waarbij het lichaam wordt overstroomd door bilirubine (galkleurstof) en soms nog andere galbestanddelen. De gele verkleuring van huid, ogen en slijmvliezen wordt veroorzaakt door een ophoping van bilirubine in het bloed en weefselvloeistof.

Bilirubine ontstaat door de afbraak van de rode bloedkleurstof (hemoglobine). De mate van verkleuring kan variëren van lichtgeel tot oranjegeel of zelfs bruin. Wat doorgaans het eerste opvalt, is de verkleuring van het oogwit. De belangrijkste oorzaken van geelzucht zijn een verhoogde hemoglobine-afbraak en een afsluiting van de galwegen.

Geelzucht kan echter ook ontstaan wanneer de lever onvoldoende functioneert en daardoor het aanbod van bilirubine niet goed kan verwerken. Dit heeft tot gevolg dat het bilirubinegehalte in het bloed stijgt. Ook wanneer de levercellen zijn aangetast, bijvoorbeeld door een infectie (hepatitis), kan er bilirubine in het bloed lekken.

Geelzucht veroorzaakt door een verhoogde bloedafbraak wordt gekenmerkt door de afscheiding van veel bilirubine via de darm, met als gevolg een donkerbruin gekleurde ontlasting. Aangezien niet alle bilirubine via de darm kan worden uitgescheiden, circuleert de rest in het bloed en leidt zo tot de gele verkleuring. Bij deze vorm van geelzucht vindt er geen of weinig afscheiding van bilirubine via de nieren plaats.

Bij een afsluiting van de galwegen, bijvoorbeeld door een galsteen, vindt de gal (bestaande uit bilirubine en galzure zouten) die voortdurend door de lever wordt geproduceerd geen uitweg en wordt via de lever teruggeperst in het bloed. Afscheiding van bilirubine vindt nu voornamelijk plaats via de nieren: de urine is donkerbruin van kleur en lijkt op sterke thee. Aangezien de afvoer naar de darm is afgesloten, komt er geen bilirubine meer in de darm terecht. De ontlasting is daarom lichtgrijs gekleurd, de zogenaamde stopverffaeces. De galzure zouten in het bloed leiden ook tot jeuk en slaperigheid.

Meer dan de helft van alle baby's wordt op de tweede of derde dag na hun geboorte gedurende een korte periode geel. Deze fysiologische geelzucht is normaal. De oorzaak is een wat verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes en de nog niet op gang gekomen werking van de lever. De extra bilirubine die bij de verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes wordt gevormd, hoopt zich op en het kindje wordt geel. UV-licht bevordert de opname van bilirubine vanuit de weefsels in het bloed, waardoor het via de urine kan worden uitgescheiden. Daarom legt men gele baby's enige tijd in de zon of onder UV-lampen.
Silymarine uit mariadistel of uit artisjok blijkt heilzaam te zijn tegen verschillende leverkwalen, door de lever te ondersteunen en te versterken. Silymarine heeft een organotrope werking (bijzondere verwantschap) met de lever, dat de levercellen beschermt en helpt bij leverschade door giftige chemicaliën zoals overmatig gebruik van alcohol, medicijnen, additieven en nog veel meer en is tevens een krachtige antioxidant. Silymarine weet het gehalte aan glutathion in de lever te verhogen. Glutathion is betrokken bij diverse ontgifftingsreacties in de lever.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Geelzucht natuurlijk behandelen
Silymarine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit